Екатерина Захариева: Българите във Великобритания ще запазят правата си

България се готви за всякакви варианти, обяви външният министър

0
56
българи
Екатерина Захариева

Това ще стане със или без сделка за Брекзит

Британското правителство пое ангажимент, че независимо от това дали ще се постигне сделка или не, българските граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще запазят правата си, така както са договорени още през декември. Това каза министърът на външмните работи Екатерина Захариева в парламента.

Подчертавам, обаче че това важи за тези, които към датата на напускане на Великобритания. Беше договорен почти двегодишен преходен период, в който гражданите, които отиват да живеят във Великобритания, щяха да се ползват с такива права, ако няма сделка“, подчерта външния министър.

На въпрос какви са мерките, които предприема правителството по повод излизането на Великобритания от ЕС, Захариева заяви: „Още от миналата година правим изнесени информационни дни в цяла Великобритания, като само от началото на годината те са две. В тях заедно с консулски служители и представители на социалното министерство разясняваме начина на регистрация и правата, които ще ползват. За първите шест месеца тази година са предвидени 20. Увеличихме служителите в консулската служба във Великобритания, така че да предоставят по-бързо услуги на българските граждани“.

Захариева бе категорична, че ние се готвим за всички варианти още от миналата година. „Имаме и специален раздел на страницата за регистрацията, която е необходима и подсилен състав на посолството“.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here