ЕК: Брутният вътрешен продукт на България нараства с 3,3 % през 2019 година

0
51
България
Европейката комисия дава устойчив растеж на БВП на България.

За следващата се предвижда ръст с 3,4%

Прогнозите за икономическия растеж на България през 2019 г. и 2020 г. остават непроменени – 3,3% и 3,4% съответно. Инфлацията ще бъде 2,4% през тази и 1,7% през 2020 г. Това се казва в лятната икономическа прогноза на Европейската комисия. Тя бе публикувана от премиера Борисов в профила му във Фейсбук.

През първото тримесечие на годината растежът в Еврозоната беше по-голям от очакваното поради редица временни фактори, като например меката зима и увеличаването на продажбите на автомобили. Растежът беше благоприятстван също така от мерките на фискалната политика, благодарение на които разполагаемият доход на домакинствата в редица държави членки нарасна.

Краткосрочните перспективи пред европейската икономика обаче са помрачени от външни фактори, включително напреженията в световната търговия и значителната политическа несигурност. Тези фактори продължиха се отразяват отрицателно на доверието в производствения сектор, който е изложен в най-голяма степен на международната търговия, като се очаква това да доведе до намаляване на перспективите за растеж през останалата част от годината.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here