Македония и НАТО подписаха протокол за присъединяване

Скопие ще стане пълноправен член на Алианса до края на годината

0
39
нато
Войски на НАТО ще бъдат разположени на наша територия.

Външният министър Никола Димитров благодари на Борисов, че го е окуражил да подпише договора с България

Протоколът за присъединяване на Република Македония към НАТО беше одобрен от постоянните представители на страните от Алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че това дава началото на процеса на ратификация и изрази надежда той да премине плавно, така че Македония скоро да бъде пълноправен член като през това време извърши необходимите реформи:

„От днес ваши представители ще седят заедно с нас на тази маса като поканени на срещите на НАТО. Фактът, че ставате 30-ата страна-членка ще ви даде дългосрочна стабилност, сигурност и суверенитет. Вие ще помагате за очертаването на политиките на НАТО и ще вземате решения заедно с нас. В същото време ще напредвате в реформите за членство в ЕС. Ние споделяме общи ценности и ангажименти за свобода, демокрация и човешки права“.

От своя страна министърът на външните работи на Македония Никола Димитров благодари на премиера Бойко Борисов, че го е окуражил да подпише договора за приятелство с България, който е очертал пътя в тази насока и заяви:

„Това пътуване ни направи по-зрели и от гледна точка на развитието на последните събития, и с това, което постигнахме със съседите си, Показахме, че можем да поемем нашите отговорности да се изправим пред проблемите и да ги решим. В рамките на няколко дни ще решим и последните оставащи проблеми с всеки от нашите съседи. Границите ни са подсигурени и можем да играем роля, която е изключително успокояваща за региона, в който все още има точки на несигурност“.

Държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО ще се съберат в Лондон за 70-годишнината на Алианса през декември.