НАТО изрази солидарност с Великобритания заради отравянето на Скрипал

Русия трябва да "отстъпи и да млъкне", призова британският външен министър

0
94
нато
Войски на НАТО ще бъдат разположени на наша територия.

Това нападение засяга общата сигурност, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг

Великобритания не е поискала задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор след отравянето на разузнавача Сергей Скрипал. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Той добави, че е необходимо Великобритания да отговори, но съразмерно. Столтенберг съобщи, че идния понеделник британският външен министър и посланиците от НАТО ще разговарят по този въпрос в централата на алианса в Брюксел.

НАТО изрази силна политическа подкрепа към Великобритания – това нападение засяга общата сигурност, посочи Столтенберг за отравянето на Скрипал. Той отново отбеляза, че за първи път от създаването на пакта на територията на държава от военнополитическия съюз бива използвано бойно отровно вещество. Столтенберг добави, че това е ярко нарушение на международните правила и че НАТО вярва в оценките на Лондон за ролята на Москва.

Този случай се вписва в поредицата от действия на Русия в последните години – събитията в Крим, подкрепа за отцепниците в Източна Украйна, военно присъствие в Молдова и Грузия против волята на тези страни, намесата в Черна гора, намеса в демократични избори и институции, военно присъствие в Северна Европа и Близкия изток, поясни той.      

Русия продължава разработката на оръжия. Размиването на линията между обичайни и ядрени оръжия поставя под въпрос намеренията за тяхното използване. Това е опасно, коментира генералният секретар.

НАТО няма да се състезава с Русия танк по танк и ракета по ракета. Не искаме нова студена война, не желаем да бъдем въвличани в нова надпревара във въоръжаването – в такава надпревара няма победители, тя е опасна, скъпа и не е в ничий интерес. Но нека няма съмнение – НАТО ще защити всеки съюзник от всяка заплаха. Ще продължим да настояваме за международен контрол над въоръжаването. Ще продължим да се стремим към съдържателен политически диалог с Русия, но диалогът с Москва не е лесен, отношенията не се подобряват, заяви Столтенберг.

Той посочи, че миналата година е имало три заседания на Съвета НАТО – Русия, както и че алиансът очаква нова среща. Поведението на Русия е едно от предизвикателствата пред нас, особено в последните дни. Случаят във Великобритания е неприемлив и няма място в цивилизования свят, добави Столтенберг.

По повод представянето на годишния доклад за дейността на НАТО генералният секретар отчете, че трета поредна година се наблюдава повишаване на отбранителните разходи на съюзниците, като държавите от Европа и Канада бележат увеличение от пет на сто за 2017 г. Общото повишение се равнява на 46 милиарда долара.

НАТО призовава талибаните в Афганистан да приемат поканата за преговори с правителството в Кабул. По думите на Столтенберг това е възможност за прекратяване на конфликта, която трябва да бъде използвана.

По повод въведените от САЩ нови ограничения в международната търговия Столтенберг посочи, че и друг път е имало търговски спорове, но сътрудничеството на държавите от алианса е оставало незасегнато. Напълно вярвам, че НАТО ще остане единна в гарантирането на общата сигурност, добави генералният секретар.

Русия трябва да „отстъпи и да млъкне“. Това призова британският военен министър Гавин Уилямсън, цитиран от Sky News.​​​​​​​ Ще видим Русия как ще отговори на това, което направихме. Това е напълно жесток и възмутителен акт, който Русия устрои в Солсбъри. Ние отговорихме на това. Честно казано Русия трябва да отстъпи и да млъкне, призова министърът, коментирайки случая с бившия двоен агент Сергей Скрипал.