Организацията за забрана на химическите оръжия: Кремъл стои зад отравянето на Скрипал

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) проведе паралелно разследване по искане на Великобритания

0
99
скрипал
Мястото, където бе отровен Сергей Скрипал.

След разследване на място независимите експерти подкрепиха Лондон

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) подкрепя Великобритания в заключението й, че Кремъл е отговорен за нападението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи Би Би Си.

Бившият шпионин беше отровен според британските власти с новичок – невропаралитичен агент, произвеждан само от Русия. Организацията за забрана на химическите оръжия не споменава името на отровата в публичното си заключение, но обяви, че се съгласява със заключенията на разследващите от Обединеното кралство.

„Няма алтернативно обяснение кой е отговорен – единствено Русия има средства, мотив и изгода“, заяви по-рано външният министър Борис Джонсън.

Екип на ОЗХО е посетил Солсбъри, където бе извършено нападението, 16 дни след като Сергей и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание.

Атаката предизвика дипломатически скандал, след като Лондон изгони руски дипломати и десетки други държави го последваха.

Юлия Скрипал беше изписана от болницата и в момента е „държана на сигурно място“. Състоянието на баща й обаче все още е сериозно.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) проведе паралелно разследване по искане на Великобритания. Тя е създадена да контролира спазването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и всички страни, подписали Конвенцията, са членове на ОЗХО.

Организацията работи съвместно с ООН, но не е част от структурата й.