Осъдиха „Касапина от Сребреница“ на доживотен затвор

Той е признат за виновен по 10 от 11 обвинения за военни престъпления и геноцид

0
86
сребреница
Ратко Младич-"Касапинът от Сребреница".

Съдиите от Хага нарекоха „Ратко Младич“ „превъплащение на злото“

Международният трибунал в Хага осъди бившият военен на босненските сърби генерал Ратко Младич на доживотен затвор, съобщиха световните агенции. Той е признат за виновен по 10 от 11 обвинения за военни престъпления и геноцид.

Младич носи отговорност за избиването на над 7000 мюсюлмани в Сребреница и за обсадата на Сараево, при която за три години загинаха 10 хил. Души.

Затова Младич бе наричан „Касапинът от Сребреница“.

Първоначално заседанието започна спокойно, като Младич  се появи в съдебната зала във видимо добро настроение.

По-късно адвокатите му поискаха почивка по време заседанието, за да може Младич да отиде до тоалетната. След като се върнаха обратно в залата защитата поиска прекъсване на заседанието, защото кръвното на обвиняемия било много високо.

Съдиите отхвърлиха искането на защитата, което разгневи обвиняемия и се наложи той да бъде изведен от залата преди да чуе финалната си присъда.

„Младич значително е допринесъл за клането в Сребреница през 1995 г. и е целял да унищожи босненското мюсюлманско население там”, заявиха съдиите.

Присъдата на Младич беше гледана от негови жертви и техните близки на мемориала близо до Сребреница, както и от много хора, събрали се пред съдебната зала.

Съдиите определиха Младич като „превъплъщение на злото”.