Договорът с Македония е факт

Започва церемонията по подписване на договора

0
62
македония
Визитата на премиера Борисов в Скопие заедно с колегата му Зоран Заев.

Посрещнаха Борисов с най-високи държавни почести в Скопие

 Решихме да гледаме напред, убеден съм, че след 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, предава „Фокус“ .

„Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан. Затова искам да поздравя на премиера Заев, външните министри и екипите ни работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име – „за добросъседство“, заяви Борисов.

По-думите му двата подписани меморандума за развитието на железопътните и транспортни връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ, също са изключително важни. „Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз не само по оста север-юг, дава възможност за присъединяване на всяка една страна от Балканите са търгува, да прави бизнес и да развива туризма с другите, това ще бъде изключително важно и за двете стари“, допълни Борисов.

„Това можеше да го направим и без договор. Този договор има смисъл. Не знам дали за първи път, но между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими. Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави“, каза още българския премиер.

Използвам това събитие още веднъж да потвърдя, че този договор е резултат на един минал труд, който не е само лично мой и на моето правителство. Това каза македонският премиер Зоран Заев .

„Предишният премиер Груевски направи много за постигането на подписването на договора. Договорът винаги може да бъде по-добър. Генерално за подписването на договори казват: „когато и двете страни еднакво не са щастливи, тогава има договор“. Този договор прави и двете страни еднакво щастливи, защото отваря перспективи, а на Македония ѝ трябва национално единство по въпроси, които са от интерес за гражданите“, каза още Заев. „Използвам това събитие да ги призова да дават подкрепа за нещо, за което сме дали много труд в миналото. Сега и правителствата ще споделят този успех“, добави той. По думите ми тузи договор ще бъде и за гражданите на двете страни – България и Македония.

С най-високи държавни и военни почести бяха посрещнати премиерът Бойко Борисов и българската делегация в Скопие. Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

Те бяха посрещнати през сградата на Министерския съвет в Скопие с военни почести и изпълнението на химна на двете страни. На церемонията присъстваха министри от македонското правителство и дипломати. Борисов и Заев приеха почетния строй. Двамата влязоха в сградата на Министерския съвет.