Урсула фон дер Лайен: България е много важен член на ЕС

0
53
Борисов и Урсула фон дер Лаен. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Българите забравиха какво е да имат мигранти по улиците, обяви премиерът Борисов

Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да се инвестира в цифровизация и образование. Младите хора изграждат нашето бъдеще. Това изтъкна новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с българския министър-председател Бойко Борисов.

България е много важен член на Европейския съюз. Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че през последните седмици е разговаряла за кандидатите за еврокомисари. „Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети и очаквания.

В Европа можем да успеем само, ако обединим усилията си“, каза новият председател на ЕК и добави, че придава голямо значение на становищата на страните от Източна Европа.

Трябва да обменяме становища и да си говорим, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства. Демографските проблеми, киберсигурността, промяната на климата и други“, посочи тя.

Ние сме на 100% зад България“, подчерта тя.

Тя подчерта, че в България вижда колко големи са инвестициите в образованието. „Голямо впечатление ми прави, че има най-голям растеж на БВП и виждам една държава, която просперира и е готова да инвестира в научноизследователска, и развойна дейност“. Акцент на мандата ѝ е съвместната работа в областта на дигитализацията, информационните технологии и цифровите политики.

От своя страна министър-председателят заяви, че не само дигитализацията е важна, но най-големият приоритет за Европа са хората. Той изтъкна за човешкия ресурс на Източна и Централна Европа и коментира, че страните на бившия социалистически лагер не бива да бъде подценяван. По думите на премиера, Европа е на дъното на класацията по отношение на иновациите в сравнение в САЩ. Това е картината към настоящия момент, която трябва да бъде променена.

Борисов заяви, че България е спазила изискването на ЕС за номинирането на жена на председателския пост на ЕК, за да бъде постигнат баланс на половете на високите постове на Евросъюза.

Двамата предстои да имат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

Премиерът Бойко Борисов не се сдържа и похвали екипа, разкрил жестокото двойно убийство край Негован в присъствието на председателя на ЕК. Да поздравя колегите от полицията, криминалистите, изключително добре работят, търпеливо. За първи път имаме случай да не знаем кои са жертвите, а да стигнем до убийците“, възкликна Борисов.

Той предупреди медиите, че въпроси към шефката на ЕК по повод ресора на нашия еврокомисар няма да има, за да не я поставяме в неудобната ситуация „да обяснява за нещо, което още не е договорено“. „Сега ще продължим да бъдем любезни към нея, докато още си подреди екипа“, вметна Борисов.

„В Европа важи правилото, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено“, обобщи премиерът. „Не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме – това са 27 държави“, каза Борисов.

И добави, че още не се знае Великобритания дали ще има свой еврокомисар. По повод политическата ситуация на Острова, Борисов направи сравнението: „Ако в България затворят парламента, представяте ли си какво ще пишете вие? За каква диктатура! То ще бъде чудо“, възкликна Борисов.

„Много хубаво си схванала това, което е приоритет на нашето правителство, не само дигитализацията, но важни са хората“, подчерта българският премиер, като се обърна към Урсула фон дер Лайен като към стар познайник. Тя е стар мой приятел – за радост ЕС излъчи един изключителен човек, голям експерт в много сфери“, отбеляза още той. Министър-председателят обобщи, че успешното българско европредседателство и ролята ни за интеграцията на Западните Балкани са „резултати от ново лидерство на всички нива на българите“.

„Много мозъци и хора от соцстраните отидоха да работят на Запад. Сега Западът е длъжен да инвестира много пари в мозъците в Европа, да им се даде тази възможност да се развиват, да се инвестира в тях“, подсети новата шефка на ЕК премиерът.

„Българите забравиха какво е да имат мигранти по улицата“, отбеляза още Борисов по повод втория акцент на фон дер Лайен относно миграцията, като допълни, че това е станало и с помощта на нашата държава, но и с усилията на „Фронтекс“ и съседна Турция.