МВнР: Няма данни за пострадали българи при наводненията в Германия и Белгия

0
31
Снимка: туитър

Над 40 души са загинали, 70 са безследно изчезнали

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия. Това съобщиха от Министерството на външните работи. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници.

Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост, допълват още от МВнР.

Българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн на тел.: +49 69 509 278 130, а с консулската ни служба към посолството ни в Белгия на тел. тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66.

Над 40 души загинаха вследствие на проливните дъждове в германската провинция Рейнланд-Пфалц. Изчезналите са повече от 70. Шест къщи се срутиха през нощта в района на Шулд.

Ситуацията след бурите, засегнали западната част на Германия, остава напрегната. Много къщи са нестабилни и съществува риск да паднат. Все още не е ясен точният брой на изчезналите лица. Обявено е бедствено положение, а няколко населени места са откъснати от външния свят.

Спасителите не успяват да достигат до всички места и в операцията са включени и хеликоптери. Много хора са излезли по покривите на домовете си и трябва да бъдат евакуирани. В къмпинг „Щалхюте” къмпингуващите са се покатерили върху караваните си и очакват там помощ от властите.

Ситуацията е много сериозна, заяви областният администратор Юрген Пфьолер и призова хората да останат по домовете си и ако е необходимо, да се качат на горните етажи.

Силен дъжд и наводнения има и в Северен Рейн-Вестфалия. Ситуацията в Хаген е особено напрегната и там също е обявено извънредно положение. Всияки, които живеят в непосредствена близост до реки, са призовани да отидат в по-високите райони. Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обяви, че ще замине за Хаген, за да се запознае със ситуацията.

Проливните дъждове, които се изляха върху някои части на Германия и съседните Швейцария и Белгия причиниха хаос и сериозни щети. От метеорологичната служба заявиха, че не се очаква скоро бурите да отстъпят. Провинциите Саксония, Тюрингия, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария бяха най-силно засегнати от екстремните климатични условия.