Кораб с българи отвлечен от хусите в Червено море

0
22
Снимка: pixabay

Плавал към Индия с екипаж от различни националности

Кораб с двама българи в екипажа е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от медиите.

По-рано в неделя изданието Sabereen News съобщи, че движението „Ансар Аллах“ (хуси), управляващо в северен Йемен, може да е заловило в Аденския залив Galaxy Leader, свързан с Израел кораб с 22-ма членове на екипажа.

Израелската армия заяви, че корабът, заловен от хусите близо до Йемен, не е израелски и сред екипажа му няма израелци. „Завземането на товарен кораб от хусите близо до Йемен в южната част на Червено море е много сериозен инцидент с глобални последици. Това е кораб, който напусна Турция и се насочи към Индия с екипаж от цивилни от различни националности, без израелци. Това не е израелски кораб“, съобщи армията в канала си в Telegram.

Военният представител на въоръжените сили на Хусите Яхя Сария чрез контролирания от тях телевизионен канал Al-Masirah обеща да направи изявление по този въпрос в близко бъдеще. По-рано в неделя хусите предупредиха, че ще атакуват всички кораби в йеменските териториални води, ако плават под израелски флаг или са собственост на израелски компании или физически лица, в отговор на израелските военни действия в палестинската Ивица Газа. По-рано хусите нанесоха няколко ракетни удара срещу град Ейлат в Южен Израел.

Отвлечените българи на израелския кораб в Червено море са двама – капитан и моряк. Това заяви пред bTV главният секретар на МВР Живко Коцев.

Засега информацията е непотвърдена, но по случая се работи с партньорските служби за уточняване на повече подробности.