Борисов от Брюксел: България остава ангажирана със сигурността на външните граници на ЕС

0
29
Борисов с Урсула Фон Дер Лайен и австрийския канцлер Себастиян Курц.

Солидарността в периоди на големи предизвикателства ни прави още по-единни, добави той

България остава силно ангажирана със своите задължения да осигурява сигурността на външните граници на Европейския съюз. В това уверих австрийския канцлер Sebastian Kurz преди началото на заседанието на Европейския съвет като подчертах значението на баланса между отговорност и солидарност по темата за миграцията. Това написа във Фейсбук премиерът Борисов по време на заседанието на Европейския съвет, първи, който се прави на живо.

Тази тежест следва да бъде справедливо поделена с всички държави членки от една страна, а от друга – да се търси и подкрепата на трети страни, които също носят отговорност в управлението на миграцията. Европейските мерки ще имат успех, само ако са част от всеобщ и добре балансиран единен подход на ЕС с фокус адекватна подкрепа към държавите на предна линия.

И с датския премиер.

Той допълва, че солидарността в периоди на големи предизвикателства ни прави още по-единни. Тази теза споделяме с министър-председателя на Дания Mette Frederiksen, която задълбочено познава усилията на българското правителство за решаването на мигрантската криза и нашата политика за опазване на сигурността на всички европейски граждани. Изтъкнах водещата роля на България и активната ни работа в интерес на добросъседството, разбирателството, мирното и приятелско решение на проблемите в региона.