Захариева привика турският посланик

Според нея това е предизборен трик на Турция

0
37
българи
Екатерина Захариева

Изказването на Чавушоглу е крайно неприемливо, обяви външният министър

Изказването на външния министър на Турция, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас, е неприемливо. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод напрежението, което създаде изказването на турския ѝ колега, предаде Нова телевизия.

Днес посланикът на Турция у нас ще се срещне с представител на Министерството на външните работи.

Коментарът ми е, че това е крайно неприемливо изказване. Днес турският посланик е извикан в Министерство на външните работи следобед. Избори идват и си отиват и за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

В сряда по време на предизборен митинг Чавушоглу е заявил, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. По думите му Турция е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство. Според турския външен министър предложените поправки в Закона за вероизповеданията са били срещу всички видове основни права и свободи и нарушавали правата.

Турският първи дипломат допълни, че „сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той се свързал със София.

По думите на Чавушоглу за Анкара отношенията с България са съседски във всички аспекти и стремежът е те да са в интерес и на двете страни. Той допълни, че се засилва правната основа на българо-турските отношения. „Подписвайки всякакъв вид спогодби, особено в сферата на социалната сигурност, Турция прави всичко възможно хората с турски произход и турско гражданство в чужбина да не бъдат жертви,“ поясни турският външен министър.

Той добави, че Анкара „ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната“.