Избраха Меркел четвърти път за канцлер

63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се"

0
51
германия
Ангела Меркел Снимка: архив

Това стана 171 дни след парламентарните избори 

Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра днес канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, предадоха световните агенции.

63-годишната Меркел получи 364 гласа „за“ при 315 „против“ и 9 „въздържал се“.

„Приемам вота“, каза тя след гласуването.

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.