Проф.Радулов: Терористите избират коли, защото не предизвикват подозрения

Да се направят прегради срещу подобни нападения, предлага той

0
59
терористи
Николай Радулов

Няма никакъв проблем да си купиш или откраднеш автомобил, твърди експертът по национална сигурност

Терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност, по повод последните терористични нападения в Испания.

Когато човек е решил да извърши терористичен акт, той търси начин да се снабди с инструмент за това. И изглежда, че всички тези извършители са достатъчно добре информирани, че ако искат да се снабдят с общоопасни средства, които в повечето страни са под режим – като пистолети, автомати и т.н., дори да го направят на черния пазар, който задължително е обект на мониторинг от специалните служби, това би могло да доведе до предотвратяване на терористичния акт и до тяхното залавяне.

И затова те са избрали средства, които са не по-малко опасни, но снабдяването с тях не предизвиква подозрение. Няма никакъв проблем да си купиш, да наемеш или да откраднеш автомобил или да откраднеш чужди документи и с тях да наемеш автомобил“, каза Радулов.
Той посочи, че автомобилът е механизъм, който сам по себе си е много опасен. „Оръжието е това, което използваш, за да убиваш, така че то може да е пистолет, може да е нож, може и да е нещо, което в нормалния живот не се използва за извършване на престъпления.

Така че от тази гледна точка автомобилите са много опасни и гражданите много трудно могат да се спасят от механизъм, който е толкова бърз и разполага с такава сила. Така че може би начинът, по който ще се реагира в бъдеще, тъй като сега се изработват тактиките за противодействие на такъв тип престъпления, които трудно биват разкрити преди това, е в големите градове на местата, където се движат много хора, да се направят прегради, които да се спускат и вдигат, така че автомобилите да могат да циркулират нормално“, обясни Радулов.