3200 руски граждани се бият на страната на „Ислямска държава“

Основната заплаха за Русия идва от преминалите школата на обучение в реални условия в Сирия и Ирак

0
124
терористи
Новите джихадисти са млади хора, вербувани в интернет.

При завръщането си създават терористични клетки в Северен Кавказ

Руското министерство на външните работи обяви, че повече от 3200 руски граждани воюват на страната на групировката ”Ислямска държава” в Сирия и Ирак и че при завръщането си създават нелегални терористични формирования в Северен Кавказ, съобщава БНР. Директорът на департамента по новите предизвикателства и заплахи към руското външнополитическо ведомство Иля Рогачов съобщи стряскащата цифра от 3200 руски граждани, които са отишли в Сирия и Ирак и воюват на страната на терористичните групировки в Близкия изток. Той сподели, че по оценка на властите в Москва, основната заплаха за Русия идва от преминалите школата на обучение в реални условия в двете близкоизточни държави руснаци, участвали на страната на радикалните групировки там. След завръщането си предимно в Северен Кавказ бившите бойци се присъединяват към действащите в този регион нелегални криминални и бандитски формирования, като ги вербуват и така те се превръщат в скрити групи за извършване на терористични актове, каза руският дипломат.

Освен това руските власти са обезпокоени от разгърнатите действия на емисарите на ИДИЛ и идеологическата експанзия в интернет и информационното пространство.

Социалните мрежи са се превърнали според руските специални служби в основен канал за вербуване на потенциални терористи – предимно млади хора, които понякога не могат да се справят с отсяването на пропагандната дейност на такива емисари и попадат под влиянието на тези псевдоидеологии. Рогачов ги определи като мини със забавено действие.

Новината беше коментирана и от председателя на Комитета по отбраната към горната камара на руския парламент Виктор Озеров, които потвърди опасенията на властите и заяви, че завръщащите се от Сирия и Ирак могат да се превърнат в сериозна заплаха за сигурността. Според него трябва да бъде създадена международна информационна база, така че всички страни да имат достъп до този рисков контингент.