Кабинетът на Ангела: Генералният консул на България в Санкт Петербург „превръща“ руснаците в украинци

0
781
Ангел Антонов

Разследване на руска медия твърди, че генералното консулство на България в Петербург дава паспорти на руснаци срещу 7000 евро, като ги представя за украинци с български корени

След събитията от миналата година европейските държави ограничават издаването на визи за руснаци, да не говорим за факта, че преместването в страните от „колективния Запад“ стана по-трудно предвид рязко нарасналото търсене на релокация. В Санкт Петербург от няколко месеца има схема, която помага на руснаците с такава „деликатна“ процедура – просто се свържете с Ангел. Генерал Ангел. Това пише в обширно разследване руският сайт 78.ru.

Молитвите нямат нищо общо с това. Ангел Антонов, генерал-лейтенант, шеф на Генералното консулство на България в Санкт Петербург, според нашето издание може да е замесен в корупционна схема, благодарение на която всеки руснак, който иска, може да стане украинец, та дори и с български корени. Желаещите са готови да се откажат от бабите и дядовците си в името на жадуваното разрешение за престой в страна-членка на ЕС и всички бонуси, които идват с него.

Схемата излиза наяве, след като един от потърсилите такава конкретна помощ идва в полицията. Както научи 78.ru, мъжът искал да се премести в родината на Филип Бедросович (певецът Филип Киркоров, който е с български корени б.р.) и започнал да търси опции, по някое време се натъкнал на търговска компания, където веднага му казали, че има изход – репатриране. Това изненадало бъдещия емигрант, тъй като той никога не е имал роднини в България, но представители на компанията уверили, че не се предвижда внезапна среща – кандидатът ще има роднини, но само на хартия. Цената на услугата е 7000 евро, които трябва да бъдат преведени в онлайн портфейли, половината от които отиват веднага под формата на авансово плащане.

Мъжът не се страхувал да попадне на измамници и приел условията. Седмица по-късно се свързали с него и казали, че всички документи са почти готови и след това трябва да комуникира с местния представител на фирмата Надежда, като в същото време му обснили как точно са измислени основанията му за репатриране: по документи става украинец с български корени.

Генералното консулство на България в Санкт Петербург.

Още при срещата с Надежда мъжът, който към този момент вече е дал сериозна сума, задава напълно логичен въпрос: Как новото му минало ще мине проверка в местното генерално консулство? Тогава представителят на компанията извадил коз от ръкава си, заявявайки, че в Санкт Петербург има генерал, който е готов да си затвори очите за несъответствия в биографията ви срещу награда. В същото време дамата казала, че по тази схема няколко други жители на Санкт Петербург вече са станали европейци. Всичко това убедило мъжа да се раздели с останалата сума.

Струва си да се отбележи, че той никога не е получил разрешение за пребиваване, но изобщо не поради бдителността на генералното консулство. Проблемът е забелязан още в Европа, когато започнали да проверяват одобрените от Ангел Антонов документи.

Зона на лична отговорност

Властите, разбира се, се заинтересуваха от подобна история и скоро съвсем не абстрактната Надежда, която не криеше, че е помагала на желаещите да получат българско пребиваване по програмата за репатриране, даде показания в един от отделите, пиша руското онлайн издание.

 От нейния разказ изплуваха няколко интересни подробности. Първо, фалшивите документи за новия произход на клиентите са дошли директно от Украйна. Второ, госпожата заявила, че лично Ангел Антонов се е занимавал с прехвърлянето на тези книжа.

Освен това служителката отбеляза, че никога сама не е проверявала тези документи и не е докладвала за такава необходимост на официалните власти, тъй като проверката на документи вече е работа на Генералното консулство. Жената дори директно обвинила служителите, като казала, че тъй като самият Антонов е отговарял за одобряването на всички тези документи, или той самият, или неговите служители са извършили престъпна небрежност, или са се ръководили от „користен интерес“.

След тези обвинения репортер на медията отишъл направо при героя на историята, който все пак направил, макар и неохотно, коментар по историята.

– Не съм продавал документи! Това са глупости, това са интриги, ние нямаме такива функции. <…> Не помогнах на никого. Това е наша работа, разбира се, ние приемаме документи по установения ред. Всичко това са глупости и компрометиращи доказателства. Ние не правим гражданство. На някой му отказаха и той се оплака”, казва Ангел Антонов.

https://78.ru/player/TWVkaWFGaWxlOjY0ZmIzNmZlZGVkNWQ3MDAxNjU4NWQ2Nw==

Така Антонов отрече да е помагал на някого да получи гражданство. Той обаче не обясни как ментета са минали през неговия отдел.

Паднал ангел

Човек може да повярва на думата му, ако не беше едно голямо „но“ – биография. Кариерата  на Антонов е изключително живописна, пише изданието 78. Почти през целия си професионален живот е работил в различни структури на българската полиция, а през 2014 г. става началник на Националната служба за охрана (аналог на руската ФСО).

След четири години управление бяха разкрити интересни подробности от дейността на Антонов. По-специално, българските медии съобщиха, че началникът на службата за охрана, като запален ловец, организира екскурзии за дивеч, като всичко от работниците до ловните кучета били на държавни разноски.  Друго твърдение е свързано с колите, които явно са отделна страст на бившия полицай. По-специално се оказа, че колата на един местен депутат внезапно е била охранявана от НСО. Освен това на генерал-лейтенанта се приписва, че с бюджетни средства е закупил части за личния си мерцедес, който е част от добър автопарк заедно с четири лимузини и два джипа.

Оставката на Антонов от поста стана през януари 2018 г. на фона на новината, че подчиненото му ведомство се проверява от служители на Окръжната военна прокуратура след жалби до президента. Антонов напуска поста си още преди да приключи тази проверка и е „заточен” на почетна пенсия в Русия.

Още един любопитен факт от биографията на Антонов се появи по време на работата по материала, съобщава изданието. Оказало се, че българското консулство през Казахстан наскоро се е сдобило с представителен мерцедес – какво друго, като се има предвид любовта на дипломата към колите.

Новият „немец“ с дипломатически номера не останал дълго в Русия: Колата била забелязана като част от „кортеж“ от два автомобила, пътуващи към Германия. Вторият шофирал е Антонов, но новата кола била управлявана от абсолютно непозната жена, която не е служител на консулството.

Това повдига отделен въпрос: защо да купувате кола в Казахстан, за да я върнете обратно на производителя? Единственото, за което се сещам, е обикновена изгода: според наличната информация генерал-лейтенантът е искал да спечели допълнителни пари, като препродава автомобили в България, където чуждите коли са по-скъпи. Има обаче по-интересна тема – личността на водача.

https://78.ru/player/TWVkaWFGaWxlOjY0ZmIzNzNkZGVkNWQ3MDAxNjU4NWQ2OA==

Както научи 78.ru, автомобилите вероятно не са единствената страст на генерал Ангел. Шофьорката е лекар в една от частните клиники в Санкт Петербург, която няма нищо общо с дипломатическата работа, освен че понякога нощува в сградата на българското генерално консулство. Нека отбележим, че Антонов, в съответствие със статута си, живее там. Като цяло въпросът за такъв „служител на свободна практика“, който има достатъчно правомощия да управлява кола с дипломатически номера в друга държава, остава без отговор.

Руската медия е потърсила за коментар Министерство на външните работи, посолството в Москва и премиера на България, но не получила отговор. Впрочем проблемът с корупцията, ако, разбира се, излезе наяве, трябва да се реши в България, защото в Русия Ангел Антонов е защитен с имунитет, който връзва ръцете на местната полиция, пише изданието.