Антонио Лопез: Притеснени сме от политическите арести в България, ЕНП , които са се случвали с членове на ГЕРБ по време на предизборната кампания в България

0
207
Среща на Антонио Лопес с хората от ГЕРБ-Кърджали и български евродепутати.

Недопустимо европейски граждани да бъдат задържани по инструкции на министъра на вътрешните работи, а след това да бъдат освободени без никакви обяснения, смята генералният секретар на ЕНП

Силно сме притеснени от незаконните политически арести, които са се случвали с членове на ГЕРБ по време на предизборната кампания в България. Ще продължим да следим още по-отблизо какво се случва в България по отношение на спазването на политическите права на гражданите и върховенството на закона“.

Това заяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез по време на среща с активисти на ГЕРБ – Кърджали, които го информираха как са осъдили МВР за незаконното им и показно задържане по време на предизборната кампания за Народно събрание през лятото. В срещата участваха още председателят на 44-тото Народно събрание и член на ИК на ГЕРБ Цвета Караянчева и българските евродепутати Андрей Ковачев, Асим Адемов, Ева Майдел и Александър Йорданов.

Според Антонио Лопез е недопустимо европейски граждани да бъдат задържани по инструкции на министъра на вътрешните работи, а след това да бъдат освободени без никакви обяснения и без да им бъдат повдигани обвинения. „Европа вижда и чува какво се случва в България. Ще следим ситуацията много отблизо, докато не получим обяснения какво се е случвало с нашите колеги от ГЕРБ. ЕНП е най-голямата партия в Европарламента и няма да остави тази тема без последствия. Тези незаконни и политически арести ще са един от случаите, които ще поставим за разглеждане следващия път, когато говорим за върховенството на закона в България“, коментира още генералният секретар на ЕНП. Той бе категоричен, че подобни действия са недопустими за което и да е правителство в ЕС. Лопез изрази съжаление и че партии от семейството на ЕНП участват в управлението на България, което е позволявало да се случват подобни посегателства срещу правата на гражданите.