Българските евродепутати с призив към Нидерландия: Прекратете блокадата за Шенген

0
43
шенген
Снимка: архив

С писмо до премиера и парламента на Нидерландия се настоява за присъединяването на България и Румъния до края на годината

В официално писмо до Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, и членовете на Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на нидерландския парламент българските евродепутати призовават за прекратяване на безпрецедентното и неоснователно блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Вече 11 години пълноправното членство на двете държави е заложник на липсата на консенсус в Съвета на ЕС и в частност на негативната позиция на Нидерландия, която остава единственото препятствие пред окончателното решение за приемането ни в Шенген.

През декември предстои въпросът да бъде поставен отново на срещата на министрите на правосъдието от държавите членки на ЕС. За да бъде постигнато необходимото съгласие преди заседанието, българската делегация в Европейския парламент заявява готовност за провеждането на работни срещи в бърз порядък както с нидерландското правителство, така и с представители на нидерландския парламент.

В писмото си българските евродепутати настояват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на ЕК и резолюциите на ЕП, така че „процесът по разширяване на Шенгенското пространство да продължи с присъединяването на България и Румъния и то още до края на тази календарна година”.

„Решенията за разширяването на Шенген не трябва да се поставят в тясна зависимост от националния дневен ред на една или друга държава членка. Редно е към тях да се подходи обективно от гледна точка на достиженията на правото на Шенген и перспективите на ЕС като пространство на солидарност и свободно движение”, се изтъква в писмото, подписано от всички български представители в Европейския парламент.

Те единодушно и последователно отстояват позицията за премахване на вътрешния граничен контрол за България и Румъния. Според тях това е „от ключово значение не само за икономиката и сигурността на двете страни, но и за целия Европейски съюз”, особено в разгара на редица кризи като война на прага на Европа, енергийна нестабилност и растяща инфлация.

Евродепутатите напомнят, че европейското законодателство предполага равнопоставеност между държавите членки, а България и Румъния отдавна са покрили всички критерии. „Резултатите от мисията в рамките на механизма за оценка на приложението на Шенгенското законодателство са възможно най-положителните както за България, така и за Румъния. Нещо повече – те са доказателство за непрестанните усилия, които двете страни полагат, за да се присъединят към Шенген”, отбелязват още българските представители в ЕП, като уточняват, че поканата за осъществяване на въпросната мисия бе отправена доброволно от София и Букурещ в знак на решимост да докажат и на практика своята способност да защитават външните граници на ЕС.