Politico: Бившата съпруга на Путин спешно разпродава вили и имения в Европа

0
362
Путин и бившата му жена. СНИМКИ: ПОЛИТИКО
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Бракът може да е приключил, но аспектите на връзката – по-специално финансовият й компонент – продължават, казват разследващите от американското издание

Страхувайки се от международни санкции след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, бившата съпруга на руския диктатор Владимир Путин Людмила Очеретная започна да продава луксозни недвижими имоти на Запад. Това се посочва в разследване, което е проведено от журналисти на американското издание Politico, цитирано от Zonanews.

Официално Путин се разведе със съпругата си Людмила през 2013 година. Няколко години по-късно тя се омъжва за спортиста (любител на силовия триатлон Ironman) и бизнесмена Артур Очеретни.

„Двойката не е в санкционния списък на Европейския съюз, но това може да се промени бързо; в края на краищата Лондон вече санкционира Очеретная и нейните пораснали деца (от брака й с Путин, бел. ред.). Ако Брюксел последва този пример, недвижими имоти и останалата част от европейското им портфолио могат да станат недостъпни (за Очеретная, бел. ред.)“, пишат от изданието.

ГЕРБ/СДС
Един от имотите, които жената на Путин продава.

Какви са продаваните имоти? На първо място, говорим за елитен апартамент, разположен на 20 минути пеша от плажа в Марбея, курортен град в Испания. Към момента на покупката през 2014 г. той е струвал приблизително 1,1 милиона евро. И оттогава цените на недвижимите имоти само растат, така че неговата стойност в момента със сигурност се е повишила.

Според журналисти, Путин и Очеретная имат много общи недвижими имоти. „Бракът може да е приключил, но аспектите на връзката – по-специално финансовият й компонент – продължават“, казват разследващите. Формално обаче имотът е придобит от Очеретни. Апартаментът в Марбея е един от двата в града, които вторият съпруг на Людмила е купил малко преди сватбата им. Очеретни го е купил през 2011 г. за около 800 000 евро, а втория – през 2014 г. за над 1 млн. евро. Регистрационните документи показват, че апартаментите все още са негова собственост.

„През последните десетилетия този район се превърна в магнит за руските пари. Около 2015 руснаци официално живеят в Марбея, реалният брой е много по-висок“, заявява местен брокер пред репортери на изданието.

Но това не е всичко. През 2015 г., приблизително във времето, когато Очеретни се жени за Людмила, той купува луксозен апартамент в Давос, Швейцария. Декларираната му стойност към момента на покупката е била около 3 милиона евро. Имотът в Швейцария е закупен въпреки факта, че швейцарските закони позволяват на чужденците да купуват жилища само в редки случаи.Освен това, Очеретни преди няколко години купи вила в стил Арт Деко, наречена „Вила Сузана“, разположена на около 6 км от курортния град Биариц във Франция. „Вила Сузана“ не е единственият имот в града, свързан с руския президент. През 2012 г. Кирил Шамалов, тогава съпруг на Екатерина Тихонова, най-малката дъщеря на Путин и Очеретная, е купил къща за 3,5 млн.евро с изглед към морето.