Русия обяви за федерално издирване българския разследващ журналист Христо Грозев

0
173
Христо Грозев

Според ФСБ той е обвинен за участие в отвличането на руски военни самолети

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет.

Христо Грозев е обявен за издирване от ФСБ.

Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели „Наградата на Основателите“ на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката, пише БГНЕС.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г.

През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за „Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри“. В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.