Ангелкова слуша реч на президента Тръмп във Вашингтон

Работим активно да популяризираме България като туристическа дестинация в САЩ, обяви министърът

0
60
ангелкова
Министър Ангелкова слуша реч на Тръмп.

Министърът на туризма бе външен наблюдател на конгреса на Съюза на консерваторите

Интересно за мен по време на двудневната ми работна визита в САЩ бе да присъствам като външен наблюдател на конгреса на Съюза на консерваторите и да чуя изказване на президента на САЩ Donald J. Trump. Това написа в социалната мрежа Фейсбук министърът на туризма Николина Ангелкова.

Преди това тя се срещна с ръководството на Националната фондация за демокрация (National endowment for Democracy – NED) в рамките на работното си посещение във Вашингтон. Ангелкова представи възможностите на страната ни като туристическа дестинация и очерта актуални въпроси от демократичното й развитие. „От началото на годината България за първи път пое председателството на Съвета на ЕС и изпълнява отговорната мисия да предлага важни решения за бъдещето на Съюза и на милиони хора. Това е голям шанс да привлечем вниманието към региона и страната като целогодишна туристическа дестинация“, заяви министър Ангелкова.

Тя поясни, че един от водещите акценти е икономическата и политическа интеграция на Западните Балкани, което е важен общ приоритет за страните членки. Регионът в миналото бе място на конфликти, но вече е територия на все по-активно партньорство и разбирателство. В туризма тази интеграция е факт с планирането на проекти за съвместни маршрути и услуги към общи пазари, стана ясно от думите на министъра.

България е в много добри икономически отношения с Турция – южната съседка е наш стратегически туристически партньор. През миналата година тя заема четвърто място в класацията за входящ туризъм в България и реализира близо 13% ръст на посещенията спрямо 2016 г.

Министър Ангелкова обърна специално внимание и на факта, че България е много атрактивна за чуждестранни инвестиции и като аутсорсинг дестинация. Гордеем се и с изключително бърз интернет. Расте броят на големите хотелски вериги, които искат да инвестират във висококатегорийни туристически обекти в столицата София и по Българското Черноморие.

Българският министър запозна представителите на NED с устойчивите резултати в сектора, които България постигна през последните години. През 2017-а посещенията на чуждестранни туристи у нас са близо 8,9 млн., което е рекорд в цялата история на отрасъла и е доста повече от собственото население на страната. Приходите от международен туризъм също за миналата година са около 6,9 млрд. лв., което е 9,3 процента ръст спрямо 2016 г.

Работим активно, за да популяризираме България като атрактивна дестинация за летен, зимен и специализиран туризъм, включително на далечни пазари, сред които и САЩ.