Министър Ангелкова: Пострадалите от „София тур и Холидей“ ще си получат обезщетенията

Фирмата не е дала информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети

0
40
пострадали
Министър Ангелкова след срещата със застрахователните компании. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Според нея туроператорът е изключително некоректен

Ще получат обезщетения туристите на „София тур и Холидей“, които не успяха да реализират почивките си, след като на 19 декември туроператорът обяви в сайта си, че прекратява дейността си. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните директори на двете застрахователни дружества „Алианц България“ и „Групама“, с които фирмата е имала договори.

Туроператорът е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма, посочи министърът. Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи – турагенции, хотели, авиокомпании.

За съжаление в уведомлението от „София тур и Холидей“ няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети, поясни министър Ангелкова. Тя посочи още, че това може да забави процедурата по изплащане на обезщетенията, която може да стартира, след като се съберат необходимите документи, свързани с броя на потърпевшите. Лично се ангажирам да следим непрекъснато случая, заяви министърът.

Обезщетения ще се плащат на хората “, заяви Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“. Той обясни, че не се изплащат на принципа първи по ред, първи по право. Трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца, ако не стига за покриване на пълните суми. Пенев уточни, че все още не се знае какъв е размерът на исковете, за това не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички.

При нас има подадени малко повече от 80 иска, за които все още не е установено към кой от застрахователите трябва да се насочат, добави още изпълнителният директор на „Алианц България“ .

Лимитът на полицата на „София тур и Холидей“ е 450 хил. лв., а към „Групама“ е 25 хил. лв. Пенев беше категоричен, че сума от 1 млн. лв., каквато беше обявена от туроператора, не съществува. „Групама“ също ще изплаща обезщетения, каза изпълнителният директор на компанията г-жа Селин Болар.

Досега в министерството не са получавани сигнали за нарушения на „София тур и Холидей“, информира министър Ангелкова. Тя поясни, че с прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време. За улеснение на потребителите в Националния туристически регистър с червено се подчертават тези туроператори, които са заличени.

Очаква се до края на седмицата съвместно със застрахователните компании да се установи точният брой на пострадалите от некоректната фирма. Все още обаче не може да се каже в какви срокове потърпевшите ще може да си получат обезщетенията.