Ангелкова: 47 организирани български туристи са извън страната

0
25
Николина Ангелкова Снимка: Канал 3

Всички чужденци, които са били по нашите курорти, вече са напуснали страната, освен 26 британци, които предстои да отпътуват, каза министърката

„Към днешна дата в Боровец има 25 чуждестранни туристи, от които 21 са англичани, на които утре им предстои заминаване с чартър. В Пампорово има 16 чуждестранни туристи – те са от Румъния, Турция, Хърватия. В Банско има най-много чуждестранни туристи. Те са около 111. Тази сутрин отпътуваха 46 британски граждани, утре ще отпътуват още 26.“ Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова за туристите, които се намират в ски курортите у нас.

„Получихме информация за руски граждани, които следва да отпътуват с чартър от Пловдив, че има вероятност да не бъдат качени в самолета, който е организиран, с оглед на това, че са от град, който е поставен под карантина. Веднага проведохме разговор с руския посланик. Той пое ангажимент тези туристи да бъдат извозени от града и изпратени за страната с отделен чартър“, обясни тя.

„Общо 47 български туристи са извън страната заради организирано пътуване. Те са в Мексико, Бразилия, Буенос Айрес. Единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес. Всеки сам е поел риска да замине на туристическо пътуване по това време. Редно е те да си заплатят допълнителните разходи към тяхното пътуване и по-късно да им се възстановят средствата от авиокомпаниите“, каза още Ангелкова.

„Българите в Малта са индивидуални туристи, които са направили резервациите си през Booking, а не през туроператор. Колегите се опитват да се свържат с тях, за да обсъдим вариантите за тяхното прибиране. Няма да оставим нашите граждани, но апелираме към отговорно поведение в тази служна ситуация“, каза тя.

„Всички, които са били по курортите, вече са напуснали страната, освен тези британски туристи, на които предстои да напуснат“, добави Ангелкова.

961 чужди граждани са нощували в страната и по курортните места. Подробно информация за тях ще се получи по-късно. Общо българите, които са пренощували в места за настаняване, както и чуждестранните граждани са общо 2006 души. Нямаме туризъм, той спада, както виждате“, заяви министърът.