Борисов в Искърското дефиле: 10 млн. лева ще бъдат отпуснати за укрепване на свлачища /видео/

0
87
Снимка: фейсбук

Има няколко инвеститора за тунела под Петрохан, съобщи премиерът

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Искърското дефиле, където имаше срутище по пътя за Своге. Заедно с него са регионалният министър Петя Аврамова и нейният заместник Николай Нанков.

Очаква се до сряда пътят да е разчистен. От думите на Нанков стана ясно, че два екипа разчистват участъка.

Това е природата, каза Борисов и поясни, че единственият шанс да се предотврати това е да отрежат на 45 градуса наклон. Това по думите му означава много средства, затова се слагат мрежи.

„Лесно се приказва“, каза Борисов и поръча да се види как работят алпинистите и при какви условия. „Три пъти по трасето да минават и да чистят камъните. Нощно време не им давам да работят“, каза допълни той.

Премиерът заяви, че в понеделник МВР шефът ще свика комисията по аварии, защото имало подобно свлачище над Благоевград, за което ще дадат пари – около 4-5 млн. лева. Отделно ще има пари и за още няколко. Общо около 10 млн. лева ще бъдат отпуснати от правителството.

Петя Аврамова поясни, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището, а при втория етап ще има дълбоко анкериране. Тя уточни, че ще бъдат запълнени всички пукнати.

А Борисов каза, че край пътя за Рилския манастир ще бъде сложена т. нар тунелна шапка и така ще се реши проблемът с това свлачище, което е над 100 метра. Премиерът допълни, че в цяла България свлачищата са над 600 и трябват милиарди за укрепването им.

Иначе Аврамова поясни, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград. Борисов пък заяви, че има няколко инвеститора за прохода Петрохан, вече има проект и се върви към публично-частно партньорство, като възможността е за един тунел, който ще се изплати.

Заедно с тях е екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. Премиерът му поръча да следят нивото на язовирите. Относно нерегламентираните сметища Борисов поясни, че са се появили нови.

Заедно с тях бе и екоминистърът Емил Димитров. Премиерът му поръча да следят нивото на язовирите. Относно нерегламентираните сметища Борисов поясни, че са се появили нови, и напомни за изчистването на боклука в Искър. „Трябва да се пазим. Всеки, като си отнесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим“, коментира Борисов.

След това той се срещна с алпинистите, които са 15 души бригада. „Гледай мрежата как я огъва като юфка“, каза Борисов и поръча на отговорника да пази момчетата, особено когато стане мокро и хлъзгаво. Те на свой ред поясниха, че горе скатът е напукан и ще трябва да съборят отчупващите се скали.