ДПС използва закона за извънредни мерки и дарява 11,4 млн.лева на Мюсюлманското изповедание

0
2509
Без логично обяснения депутатите от ДПС пробутаха в извънредните мерки и пари за мюфтийството.

Депутатите Йордан Цонев и Хамди Хамди с предложение без мотиви в извънредното законодателство

Николай Панков

Между първо и второ четене на закона за извънредните мерки, където народното представителство трябва да реши всички житейски ситуации свързани с оцеляването на нацията чрез извънредните мерки ДПС отново се грижи за комфорта на Мустафа Хаджи и мюсюлманското изповедание

Чрез преходни и заключителни разпоредби в новия закон се правят три поправки, които дават възможност на Мюсюлманското изповедание да легитимира незаконнно получени през 2019 година 5 700 000 лв. , защото те са били предназначени не за Мюсюлманското зпаведание, а за Мюсюлманското изповедание в Република България-Главно мюфтийство. Сега отново с преходни разпоредби се променя закона за вероизповеданията и дори закона за държавния бюджет като се вмъква Мюсюлманско изповедание.

Преди време и в двата закона народното представителство е гласувало текст за държавното финансиране на Мюсюлманското изповедание в Република България – Главно мюфтийство, което преди да влезе в сила закона подаде заявление за регистрация в СГС. Разликата между двете изповедания не се корени само в регистрацията, а във волята на народните представители и тази на Президента, които въпреки очевидната разлика във вече гласуваното законодателство направиха разликата с Мюсюлманско изповедание и това законодателство вече е действащо.

Народните представители Йордан Цонев и Хамди Хамди видяха извънредната ситуация и прокарват през задния вход в закона, мерки за обогатяването на мюсюлманско изповедание.

Вместо да внесат корекции засягащи цялото общество те се грижат за корекции на вече гласувано законодателство. Липсата на реална съпротива от страна на другите народни представители обаче е тревожен, защото горчивия вкус на договореност оставя след пълното безразличие дори на народни представители с явно противопоставими политки на тази на ДПС.

Да припомним, че през 2019 година Цветан Цветанов и народният представител Карадайъ внесоха закон за опрощаване дълговете на мюфтийството възлизащи на над 10 милиона лева към държавния бюджет, после закона претърпя трансформация от страна на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и тези суми бяха отложени с нарочен текст в закона за вероизповеданията, така и практически се стигна до блокиране на процедурата за принудително събиране предвидена в данъчните закони. В последствие министерството на финансите сезира Европейската комисия с питане дали тези мерки съставляват държавна помощ, още се очаква отговора.

В тази ситуация и в предвидената поправка във вече изминала своето действие преходна разпоредба на чл.19 от Закона за вероизповеданията, депутатите от ДПС санират наказателната отговорност на длъжностни лица, които вече са дали 5 700 000 лв,, което престъпление е длъжностно и наказателната му отговорност е до 10 години затвор. В тази връзка отговорност има министъра на финансите и директора на Дирекцията по вероизповедания.

Безпрецедентно е промяната на текст в закон, който вече е провел своето действие със задна дата.

Предложението до правната комисия.

Извънредните мерки за спасяването от престъпление на длъжностни лица и членовете на ръководството на изповеданието е трогателна и се равнява на стреса от коронавируса, но за пореден път народното представителство легитимира агресивното натрапване на връзката ДПС – Мюсюлманско изповедание и тяхната взаимна обреченост да се гаврят със законодателството в България. Демонстрацията на липса на всякакъв респект от закона и неговата пряка употреба за лично облагодетелстване е стряскащ и това се случва с мълчаливото съучастие на другите политически сили представени в българския парламент.

Вирусът причинил извънредните мерки отново донесе манна от финансова благодат над контролираното от ДПС мюфтийство, този път гласувано на тъмно, без мотиви с арогантността на неизбежност.