НЗОК ще отговаря за лечението на деца у нас и в чужбина

Всеки пациент и гражданин на страната може да проследи какви са неговите права и задължения в случай, че кандидатства за такова лечение

0
26
здравна каса

 

Тя иззема функциите, които досега изпълняваше Фондът за лечение на деца

Здравната каса поема лечението на деца у нас и в чужбина. Въпреки множеството опасения на родители и пациентски организации, че от днес лечението на някои от децата ще бъде затруднено или невъзможно, от касата бяха категорични, че няма повод за притеснение.

Галя Йорданова, директор на дирекция „Лечение в чужбина“ в здравноосигурителната институция, обясни: “На страницата на НЗОК в рубрика „Лечение в България и чужбина” всеки пациент и гражданин на страната може да проследи какви са неговите права и задължения в случай, че кандидатства за такова лечение у нас или в чужбина.

Всички подадени до момента заявления и неприключили към Фонда за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина могат да бъдат проследени, влизайки с номера, с който са кандидатствали. Там ще видят не само какъв ще бъде статусът след 1 април, но и това, което е до тази дата.

Всеки ще има пълна информация за това как се движат неговите документи и докъде е достигнал. Важна информация за гражданите на страната е това, че комисиите, които преминават за деца и за лица над 18 г., и комисията, която издава S2 формулярите за лечение в чужбина, всъщност са ситуирани в НЗОК и са в една и съща дирекция и лечение за чужбина и координация за системите за социална сигурност, което предполага и по-бърза оперативност”.