Държавата ще плаща за трето дете

0
172
дете
Държавата ще плаща за трето дете в семейството

Жилища за млади семейства с нисколихвени кредити, ще борят демографския срив

Финансова подкрепа за трето дете и насърчаване на раждаемостта. Това са част от мерките, които предвижда вицепремиерът Валери Симеонов. Той участва в кръгла маса, посветена на демографията в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Симеонов бе категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденциите в демографията. „Това управление иска да промени тенденциите, така че въпрос не само на препоръки и решения, но и въпрос и на финанси“, посочи той.

На въпрос как ще поощрите раждането на трето дете сред българите, Симеонов визира мерки, свързани с поемането на съответните разходи за насърчаване на раждаемостта и визира неограничените опити за инвитро процедури. Освен това се предвиждало и издръжката на родените деца, със съответните финансови помощи, така че семейството да бъде изцяло облекчено при отглеждането на децата, поемането на таксите за детска градина, съответните помощи за дрехи и учебни помагала.

„Това, което да даде възможност на българското семейство да не поема допълнителна тежест, а напротив да бъде насърчавано“, каза още той.

Симеонов обясни, че това предстои да бъде обсъждано с коалиционните им партньори. „Това е заложено в нашата програма, вярвам че ще срещнем разбиране, тъй като броят на семействата с три деца е много малък в България“, каза още той.

Валери Симеонов коментира още, че в момента се изготвя съвместната програма за управлението в периода 2017 -2021 г.

Освен мерки за насърчаването на раждаемостта, се предвиждало и облекчаването на възможността на младите семейства да получат жилище срещу нисколихвени кредити. „Ще работим в посока на привличането на българите от българските диаспори. Това са хората с българско самосъзнаие в Македония, Украйна, Молдова, които представляват не малък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват със съответните стипендии и помощи да остават да работят в България и не само на тези, които учат в България, но и на тези, които учат в чужбина в престижни университет. Държавата може да си позволи да осигури стипендии на тези хора – те да имат задължението да се върнат и да работят и да прилагат своите знания в България“, допълни Симеонов.

Ниски жилищни кредити, демографска реклама от типа – правете деца по време на почивка, запазване на училищата като образователна инфраструктура и заплата от 1000 евро за работещ родител.

Това са част от мерките представени от Доц. Климент Найденов, ръководител катедра „Регионално развитие“ в Софийския университет. Той даде пример със САЩ, където ниските кредити за жилище са доказано мощен стимулатор за раждане на деца.

Друга мярка, която доц. Найденов предложи е промяна в Данък общ доход и намаляване с 1% на данъка за всяко родено дете на работещ родител.

Активната демографска реклама е примерът на Дания, в която се рекламират туристически пакети с лозунга – защо не правите деца по време на почивка, а въпросните почивки се купували от възрастното население като подарък за децата им. Друга мярка е преобразуването на детските надбавки в безплатно образование за децата, тъй като образованието е демограска политика.

Доц. Найденов посочи, че друга мярка, която е част от развитието на регионална демографска политика е създаването на Фонд със стипендии за завършващите професионална гимназия, както и обособяването на Регионални фондове за инвестиции, в които държавата да има дялово участие.
Доц. Найденов бе категоричен, че основно лекарство за висока раждаемост са доходите. „Под 1000 евро на работещ родител няма как да стане“, коментира той.