Имаше ли полицейски „чадър“ над ромите в Асеновград ?

Над 200 престъпления на хора от махалата "изчезнаха" при началника Темелков

0
193
асеновград
В Асеновград протестите срещу ромите продължават. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Въпросът е към полицейски шеф, депутат и президентски съветник

Знаете ли кой е Димчо Темелков? Не знаете, не помните ?

Ми до септември 2015 г. Темелков бе началник на РУП-Асеновград. Същият Асеновград, където сега текат протести срещу ромите.

Та в един прекрасен ден въпросният Темелков бе арестуван от Дирекция „Вътрешна сигурност”-МВР директно в кабинета си. По същото време бе арестуван и шефът на РУП-Първомай Васил Налбантов.

На 17 октомври 2015 г Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заявява на брифинг, че двамата полицейски началници са превърнали районните управления във феодална собственост.

„Димчо Темелков е с повдигнато обвинение за лично укривателство. Обвинението е за това, че той е спомогнал на пет лица да избегнат наказателно преследване за извършени от тях престъпления, които касаят кражба на стойност 1000 лева. Предстои спрямо него да бъде повдигнато и второ обвинение за търговия с влияние”, заявява Попов.

По-късно става ясно, че Темелков е нареждал на подчинените си да не разследват престъпленията на роми от Асеновград. Според адвокатката му ставало дума само за крадци на орехи, за които гражданин сигнализирал в РУП-Асеновград. Крадците са задържани, но след обаждане на шефа Налбантов освободени.

Това е част от истината, но не цялата, твърдят източници на Breaking.bg. Защото срещу Темелков е имало много сигнали в прокуратурата, че прикрива престъпления на роми от местното гето срещу заплащане. Потърпевши пишеха,че по негово разпореждане в РУП-Асеновград не са завеждани преписки за престъпления, извършени от местните роми. И то години наред.

Става дума за над 200 случая, според запознати. Година по-късно, октомври 2016 г прокуратурата повдигна нови четири обвинения срещу Димчо Темелков.

Те са на базата на разпит на 150 свидетели, три от тях са за неизпълнение на служебните задължения. От прокуратурата поясниха, че става дума за липса на движение по 18 подадени жалби и заявления от пострадали граждани за различни видове престъпления – измами, престъпления против личността, закани за убийство, изнудване, блудства, грабежи, кражби, хулиганства, телесни повреди, притежаване на огнестрелно оръжие без разрешително и др. Четвъртото обвинение е за документно престъпление. Става дума за покрити престъпления на ромите от гетото в Асеновград.

За „награда” освободеният от ареста Темелков, уволнен от МВР,  е назначен за зам.-кмет на Асеновград с личната протекция на бившия вътрешен министър Румен Петков от АБВ-партията на Георги Първанов.

Темелков е представен като четвърти зам. кмет на Асеновград лично от Румен Петков през април 2016 г. Ресорът му е безопасност на движението и паркинги. Втори мандат кмет на града е Емил Караиванов от БСП.

През май т.г. Караиванов бе задържан от ДАНС и прокуратурата по разследване за корупция.

Той има две обвинения- за за длъжностно присвояване в особено големи размери с използване на неверни документи – приемо-предавателни протоколи за несвършена, но платена работа по почистване и смяна на капаците на 3900 шахти в Община Асеновград, със загуби за бюджета според прокуратурата за над 77 00 лв и з за издаване на нов ПУП за сграда в групов паметник на културата в Метошката махала в града. Обвиням е и главният архитект на общината Константин Атанасов.

Най-големите защитници на бившия шеф на РУП-Асеновград Темелков са депутата от БСП Манол Генов, с най-много питания в парламента по темата Асеновград и бившият вътрешен министър от служебния кабинет Пламен Узунов.

Той ръководеше ОДМВР-Пловдив по време на арестите на подчинените му началници в Първомай и Асеновград. А сега е съветник на президента Радев.

При разследването имаше съмнения, че двамата началници са ползвали протекции за незаконната си дейност от по-високо място и дори Темелков е бил предупреден предварително за акцията на „Вътрешна сигурност”.

Отскоро червеният депутат Манол Генов е обвиняем и със свален имунитет, заради купуване на гласове именно в циганската махала на Асеновград.

Това не му попречи да се вихри по телевизиите с яростни тиради срещу… ромите от махалата.

Като отмъщение за акциите в Първомай и Асеновград първата работа на Узунов, станал популярен като Нациста от Президентството, като министър бе разправа с дирекциите „Инспекторат” и „Вътрешна сигурност” на МВР.