Как се роди фалшивата новина за Швеция като модел за справяне с COVID-19 ? (ВИДЕО)

0
7723
Снимка: архив

СЗО очаква да види дали „съвестните шведски граждани“ са се опазили добре

Как се създават фалшиви новини? Само чрез откровени лъжи, фалшификации и манипулации? Не – има доста по-перфидни начини. Един от тях е „твърдение, маскирано като въпрос“.

Пресен пример – въпрос на журналист към проф. Мутафчийски: „Как ще коментирате факта, че СЗО похвали Швеция за мерките, които взима срещу коронавируса?“ Не е само този журналист, поразгледайте сайтовете и реакциите в социалните мрежи – това твърдение масово се тиражира.

Само че не е факт, а манипулация с фактите. Това написа във Фейсбук журналистът Стоян Иванов. Ето какво написа още той:

Всъщност д-р Майк Райън (Mike Ryan), водещ експерт на СЗО за извънредни ситуации, казва нещо доста по-различно:

„Швеция може да е БЪДЕЩИЯТ модел ЗА НОРМАЛЕН живот с коронавирус… Съществува схващане, че Швеция не е поставила мерки за контрол и просто е позволила на болестта да се разпространи… Нищо не може да бъде по-далеч от истината… въвела е много силна обществена политика за социалното дистанциране, за защитата на хората в домовете за медико-социални грижи… Това, което направиха по различен начин, е, че много разчитаха на връзката с обществеността и на способността и желанието на своите граждани за самодистанциране и самоконтрол.“

Край на цитата.

Иванов публикува и цялото изказване на шефовете на СЗО на въпросната пресконференция, с превод на Филип Петров.

Gunhilde Vandhall (шведски журналист):

Благодаря. Моят въпрос е свързан с Швеция. Това е държава, която избра различен път и стратегия – без затваряне, с поддържане на отворено общество през кризата. Може ли това да означава, че в Швеция и евентуално други държави с по-отпуснати мерки, ще има по-голяма протекция в случай на втора вълна, понеже са били изложени повече и е възможно да има изграден стаден имунитет? Благодаря.

Dr. Michael Ryan (СЗО):

Благодаря. По тази тема има две неща. Струва ми се, че има някакво разбиране, че Швеция не е налагала мерки за превенция и просто е позволила вируса да се разпространява. Нищо не може да е по-далеч от истината! Швеция наложи много стриктни мерки за физическо дистанциране, защита на хора настанени в старчески домове и други обществени заведения, и още редица други неща. Това, което те направиха различно от останалите, е че разчитаха основно на позитивното коопериране и съдействие от страна на гражданите и тяхната съвест за постигане на физическо дистанциране. Саморегулация – ако харесвате тази дума. В този смисъл те наложиха едни сравнително стриктни мерки чрез партньорство с гражданите си. Освен това те правят масово тестване, увеличиха си значително капацитета на интензивните отделения и тяхната здравна система засега успява да има капацитет за обслужване на случаите, които имат нужда.

Както много други държави в Европа, Швеция имаше много, много клъстери на зараза в старчески домове и за съжаление това е трагична тенденция из целия континент. Много държави из Европа имаха такива трагедии през последните месеци. Това е нещо, което беше изпуснато и трябва да се оцени много внимателно. Дори когато числата спадат, нашите стари граждани продължават да умират в старчески домове. Определено има нужда за повече протекция и спиране на тези клъстери на заразата.

Относно тази концепция за „стаден имунитет“, аз мисля, че трябва да се чака със заключенията. В момента се правят серологични проучвания в Швеция, както и в много други държави. Мария може да говори по този въпрос, защото СЗО и неговите партньори правят преглед на тези изследвания и някои резултати вече са налични.

Но ще ви кажа, че засега резултатите показват, че дори в районите с много интензивни огнища, пропорцията на хората, които са развили антитела в тяхната кръв, са доста малко. Това е доста тревожно и означава, че голяма част от хората продължават да са уязвими. Шансът заразата да повтори и да се завърне с втора вълна е доста висок, особено ако мерките за контрол се отхлабят прекалено бързо и ако не бъдат заместени в увеличено търсене на огнища, проследяване на контактни хора и най-вече силно обществено сътрудничество.

Мисля, че за да говорим за нов нормален живот, Швеция по много начини показва бъдещия модел за него. Ако искаме да се върнем обратно в общество, в което няма извънредни положения, трябва да се адаптираме към тази среда или поне, че тя ще бъде модулирана за много дълго време с наличието на този вирус.

Трябва да знаем, че вирусът е тук и трябва всички ние като индивиди, семейства и общество да направим всичко възможно в нашето ежедневие да се борим с разпространението му. Това значи да си пренастроим начина си на живот. Мисля, че в Швеция показаха как това се случва в реално време. Мисля, че има какви уроци да научим от колегите ни в Швеция.

Но все пак искам да поставя фокус върху това, че Швеция въобще не е спирала да контролира COVID-19. Те предприеха много силен, стратегически подход към контролирането на COVID-19 в много елементи от тяхното общество. Това, което направиха различно спрямо другите държави, е че истински, истински се довериха на гражданите си за постигане на самоорганизация и на физическото дистанциране. И това е нещо, което тепърва предстои да видим дали е успешно или не е.

Dr. Tedros (СЗО):

Може би е просто съвпадение, но получих писмо от Министър-председателя Stefan Löfven днес. Той сподели с мен част от строгите мерки, които те предприемат…

Dr. Maria Van Kerkhove (СЗО):

За да допълня това, което Майк каза за стадния имунитет, в момента има 90 сероепидемиологични проучвания в различни фази на развитие, за да се проучи дали в държавите има вече изграден или започват да изграждат такъв. Научните публикации и такива, които очакват печат, показват слаба серопревалентност – много нисък процент на хората, които са тествани, имат антитела. Това индикира, че ако тестовете, които са правени, са надеждни, то по-голямата част от популацията е уязвима от COVID-19. Това значи, че вирусът има накъде да се разпространява. Затова е важно мерките, които предприемаме, да продължат да се прилагат. Мисля, че трябва да се изчака, за да имаме по-добро разбиране дали тези серологични тестове работят добре. За научните изследвания, по които работим и за държавите, в които се работи по сероепидемиологични проучвания, ние препоръчваме засега да съхранят тестваните проби при минус 20 градуса във фризери докато не получим по-добра индикация кои тестове са по-точни и кои серологични тестове се справят добре. Но всички се надяваме, че ще имаме повече информация за размера на разпространение на инфекцията в различни държави, за да може наистина да разберем доколко този вирус се е разпространил реално.“

СЗО не е похвалила Швеция, един от експертите на СЗО е изказал мнение. Дава нейния подход като възможен модел за бъдещето – след разхлабването на мерките за карантина по света.

И не, нямам намерение да влизам в спор доколко въобще са адекватни съветите и информацията, която СЗО дава. От доста години е известно, че понякога никак не са, но това е друга тема.

Оригиналното изказване: