Как фирма, приближена на Кирил Добрев, снабдява парламента с гориво

Спечелил е над 34 милиона лева от това

0
5782
кирил добрев
Циркулиращата от вчера в социалните мрежи картинка се оказа напълно вярна. СНИМКА:ФЕЙСБУК

Или защо КПОНПИ разследва зам.-председателят на БСП за злоупотреби

Стефан Ташев

Антикорупционната комисия-КПКОНПИ разследва зам.-председателят на БСП и бивш депутат Кирил Добрев за злоупотреби, корупционни схеми и получаване неправомерно на парични суми в особено големи размери. Това бе съобщено от Агенция „ПИК“. Според източници на Breaking.bg Добрев е проверяван за сделки с доставки на горива чрез подставени фирми.

Доставките на горива

В публикация на сайта от 22 март 2019 година посочих част от бизнесимперията на милионера-социалист, групирана на адрес ул. „Бачо Киро“№49 в столицата, на метри от къщата-музей „Георги Кирков“, която уж е на БСП, но Добрев я е превърнал в свой щаб. Там са регистрирани над 30 фирми.

Проверка в публичните регистри на Агенцията за обществени поръчки* показва странно нещо-опозиционерът и зам.-председател на БСП се оказва основен доставчик на горива за Народното събрание, много общини, НОИ, ВСС, Агенцията по заетостта, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“-НКЖИ и т.н.

В публикацията от 22 март посочих и фирмата „Тер корп“ ЕООД, която е спечелила над 79 обществени поръчки за доставки на горива. Дружеството е от Костинброд, но с адрес на управление ул. „Бачо Киро“№49.

Според запознати това е фирма на Кирил Добрев, но с подставени лица.

През юли 2018 година „Тер корп“ ЕООД печели обществена поръчка за доставка на 105 000 литра автомобилен бензин А-95Н (безоловен), на 35 000 литра автомобилен бензин А-98Н (безоловен) и на 146 000 литра дизелово моторно гориво (евродизел) – чрез използване на карти за безналично плащане за нуждите на автомобилния парк на Народното събрание и на Лечебно-възстановителната база на Народното събрание (ЛВБНС), гр. Велинград, както и доставка на 120 000 литра дизелово гориво за отопление (без биокомпонент) за нуждите на Лечебно-възстановителна база на Народното събрание (ЛВБНС), гр. Велинград, за срок от 12 месеца.

кирил добрев
Обществената поръчка за доставка на горива за Народното събрание, спечелена от хора на Добрев.

Цената е 195 000 лева. През септември 2018 година „Тера корп“ печели обществена поръчка за доставка на горива за отопление на Бюрата по труда в страната чрез Агенцията по заетостта. Цената е малко над 429 000 лева.

През ноември същата година печели две поръчки на НОИ за доставка на горива за 280 000 лева и за 20 000 лева. През 2017 година печели поръчка за доставка на горива за Висшия съдебен съвет на стойност 758 271 лева. Над 193 000 лева „Тера корп“ получава за доставка на горива от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

През март 2017 г. „Тера корп“ печели обществена поръчка за доставка на горива за НКЖИ на стойност 2 млн. 547 369 лева.

През 2016 година държавната железопътна компания плаща на фирмата почти 2,5 млн. лева за доставка на горива за локомотивите на компанията.

Тера корп“ е доставчик на горива за общините Петрич, Сандански, Харманли, Брусарци, Видин, Велико Търново, Бяла Слатина, Тетевен, Троян, Ловеч, Драгоман, Копривщица, Кюстендил, Костенец, Ихтиман, Костинброд, Дупница, болници, Тракийският университет в Стара Загора, различни училища в страната, домове за социални грижи и Агенцията за социално подпомагане.

От 79 обществени поръчки фирмата е спечелила 34 855 560,33 лв.  Ще каже човек, че върлият опозиционер-социалист, който громи управляващите където ги срещне е в сговор с тях и получава крупни суми от обществени поръчки. Знае ли човек ?

Специално внимание трябва да се обърне на Софийска област , където преди години Добрев бе водач на червената листа и неофициален гаулайтер в района. Почти всички общини в Средногорието са клиенти на „Тера корп“ ЕООД. Това са Пирдоп, Челопеч и Мирково. Липсва само съседната община Златица, чиято кметица Магдалена Иванова от БСП наскоро стана обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Има ли връзка тя с Кирил Добрев ? И разпитван ли е зам.-шефът на БСП във връзка с нея ? Остава да разберем скоро отговорите.

Бизнесът с ток

Както стана ясно от декларацията му пред КПКОНПИ Кирил Добрев е съсобственик във фирмата „Пирин Ват“, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Фирмата, в която управител и акционер е и Еленко Божков, наскоро назначен в Стратегическия съвет на президента Румен Радев, се намира на адрес на софийската ул. „Бачо Киро“ №49. На същият адрес се намира и друга енергийна фирма, която се занимава с производство и продажба на ток. Това е „Тера Кап“ ЕООД. Близката връзка на името с това на „Тера корп“ ЕООД не е случайна.

В първата съсобственик е фирмата „Синерджи холдинг“ООД, пак на адрес „Бачо Киро“№49. В „Синерджи холдинг“ООД съсобственик е Николай Кирилов Добрев, син на Кирил Добрев и същият Еленко Божков. Третият съсобственик е Стоян Христов, който управлява и „Тера Кап“.

Стоян Христов пък е съсобственик и във фирмата „Флеш“ ООД. Фирмата притежава едноименния ВЕЦ край Горни Лом. Както виждате чрез подставени лица и верига от фирми Кирил Добрев контролира неофициално още една ВЕЦ и печели от производство на ток. Това обаче липсва в декларацията му пред КПОКОНПИ. Но това не е всичко.

Във „Флеш“ съдружник е синът на президента Георги Първанов-Владимир и фирма „Бак Ойл“. Тя също е регистрирана на ул. „Бачо Киро“№49. В нея съдружници са…..каква изненада….другият син на президента Георги Първанов-Ивайло Първанов, сестрата на Кирил Добрев-Марияна Добрева, съпругата на Първанов-Зорка Първанова и….Кирил Добрев. А и там е майка му Елка Стоименова Добрева.

Съдружник е и фирма „И.ЕМ. ЕЙ.Холд“, регистрирана на…“Бачо Киро“№49. В нея са..цялото семейство Добреви и семейство Първанови, без президента. Ще добавим само, че „Тера кап“ е спечелила една обществена поръчка на община Самоков за доставка на ток през март 2018 година на стойност 694 000 лева.

Както се казва навързани като свински черва. Остава да видим дали Кирил Добрев е крил големи суми пари, както твърди КПОКОНПИ.

*Направено през търсачките на сайта „Биволъ“