Къде отиват парите в МВР ?

Реално заплатата на редовия полицай стига около 1000 лв месечно

0
463
мвр
МВР е в омагьосан кръг

Има ли политическа окраска в предстоящия полицейски протест ?

Полицаите готвят голям протест на 5 юли. Искат увеличение на заплатите, нови униформи, обувки и т.н.

Защо министерството с най-голям бюджет не успява да вдигне заплатите, както искат синдикатите и възможно ли е това в момента. Ето отговорите на въпросите само в Breaking.bg.

Бюджетът на МВР за тази година е над  1,23 мрд. лв, като увеличението спрямо 2016 г, е с над 9, 9% или 200 млн. лв.

Справка, с която Breaking.bg разполага показва където всъщност отива „увеличението” на парите.

Основното перо от тези пари отива в НОИ за осигурителни вноски – 109 лв. млн. лв Това става благодарение на депутатите, които през лятото на 2015 г. решиха, че работниците първа категория труд-полицаи, военни, миньори, могат да получават и заплата и пенсия.

С този благороден политически жест МВР се напълни с пенсионирани началници, които получават и заплата за длъжността, която заемат. Така заплатите им скочиха до над 2000 лв. Никой не знае точната бройка на служителите на МВР, които са и пенсионери и работещи. Но това създаде сериозно социално напрежение между тях и редовите по-млади полицаи, които няма как да се радват на тези „екстри”.

Освен решението на парламента по искане на финансовия министър Владислав Горанов бяха прокарани и гласувани промени в Кодекса за социално осигуряване. Благодарение на неговото предложение от 1 януари 2017 г. осигурителните вноски в сектор „Сигурност” вече са 74,5 % месечно. Това касае полицаите, пожарникарите, граничарите, военните и служителите в затворите.

Реално тези 109 млн. лв, които са уж част от бюджета на МВР, отиват не в министерството, а директно в НОИ.

Решението му разгневи полицейските синдикати при гласуването на бюджета за 2017 г.

„Считаме, че е безчестно наливането на стотици милиони левове в НОИ да става чрез лъжата, че се давали допълнителни пари за заплати на полицаи и военни”, написаха те в становището си до парламента . Според тях налагането на осигурителна вноска от 74, 5%, което с данъците става 84,5% е безумие, на което нито един работник в света не е подлаган.

Те предупредиха, че с тази „реформа” се залага страшна бомба в бюджета на страната за следващите три години. Според тях става дума за съмнително прехвърляне на над 200 млн. лв към НОИ за сметка на Сектор „Сигурност”.

 

Сега обаче синдикатите са забравили явно за този проблем и той не фигурира в исканията им за протеста.

 

Другото голямо „перо” от увеличението за 2017 г 75 млн. лв отива не за полицаите а за съфинансиране на спешни мерки-тоест парите отиват към тези 160 млн. евр от ЕС за справяне с бежанската криза.

 

Към тях се добавят още 24 млн. лв са съфинансиране на други проекти и програми на ЕС.

6 млн. лв отиват за отбранително-мобилизационна подготовка в МВР, а други 3 млн.лв за подготовката ни за влизане в Шенген.

6 млн. лв пък влизат във фонда за безопасност на движението. И сметката излиза проста 223 млн. лв, „увеличението” на бюджета на МВР реално не стига в министерството и няма как да бъдат увеличени заплатите на полицаите.

И без това от целия бюджет 1 ,233 млрд. лв за заплати през 2017 г. са предвидени 1,106 млрд. лв.

Основна тема през последните дни, освен заплатите, са униформите на полицаите. Те получават годишно около 400 лв за облекло. Но тези пари са виртуални, не на ръка. Просто срещу тази сума можеш да получиш униформа от някоя фирма, спечелила конкурс на МВР.

Според запознати обаче полицаите масово се оплакват от съотношението качество-себестойност на униформеното облекло. Или казано просто смятат, че те са некачествени и скъпи. И нещо любопитно според информация на Breaking.bg ченгетата масово купуват униформи „на черно” от Илиянци. Които се оказват три пъти по-евтини от тези, предлагани им от министерството.

Някой ако може да обясни този „нонсенс” полицаи си купуват униформи на черно, аз не мога.

Годишно МВР отделя между 5-6 млн. лв за униформи, но според всички моделът на доставката им чрез обществени поръчки на различни фирми е малко остарял, а трябва да се помисли за нов, по-пазарен механизъм, който да осигури по-качествени униформи на по-ниска цена.

Защо тогава дрехите са по-некачествени, но за сметка на това по-скъпи ? Съществуват сериозни съмнения за корупция или намеса на скрити икономически интереси при провеждането на въпросните обществени поръчки за униформите.

Решението на премиера спешно да даде пари за купуване на нови униформи не решава проблемите в МВР. Дори и вдигането на заплатите също.

Системата се върти в омагьосан кръг. Ето за какво става дума.

За последните седем години броят на реално работещите в МВР е намалял с над 6000 души. През 2010 г в МВР реално са работили 56 441 души с бюджет от 1,039 млрд лв. Към декември 2016 г щатът на министерството е  49 779, като от тях незаетите бройки са 6949 или 12,7%. Бюджетът на МВР за 2016 г е 1,127 млрд. лв, а за 2017 г както стана дума по горе 1,223 млрд. лева. Парите растат, но реално до служителите не стигат.

Не е ли време синдикатите да се замислят за една сериозна радикална реформа в МВР, която да даде възможност за реален ръст на техните доходи ?

Но за реформа никой не говори. Това създава усещането, че има политическа окраска в предстоящия протест на полицаите на 5 юли.

Твърденията, че редови полицай започва с 660 лв. стартова заплата са лека манипулация, защото сметките са малко по-различни. 660 лв е заплата, но към нея служителят получава 120 лева месечно за храна, изцяло безплатен градски транспорт в цялата страна, за справка едномесечна карта за София струва 55 лв, безплатно медицинско обслужване,  заплащане на извънреден труд и осигуровки от държавата. Така, че реално заплатата на редовия полицай стига около 1000 лв месечно.

Експерти споделят, че във формалните системи, като полиция и армия, отношенията между подчинени и началници са от „семеен тип”, като на деца с родителите си.

Всеки, който се е разхождал по улицата, е виждал гледката на малко дете, което настоява пред родителя си, по-често майката, да му бъде купен шоколад, сладолед или пък играчка. Често детето плаче, удря с малките си юмруци родителя, тръшка се на земята.

Майката прави едно от трите неща-или успокоява детето, или не му обръща внимание или просто го напердашва набързо.

Така експертите описват отношенията синдикати-политическо ръководство на МВР в момента. Родителят е ръководството. Очакваме да видим какво ще се случи след тръшкането на земята за пари.