Петър Москов с три обвинения за ваксините

И заместник здравният министър стана обвиняем

0
101
петър москов
Петър Москов

Заради него викат на разпит целият кабинет на Борисов

Три обвинения повдигна прокуратурата на здравния министър Петър Москов. Той се яви в столичното следствие, придружен от адвокат Менко Менков, който защитаваше в миналото и Цветан Цветанов. Първото обвинение е за длъжносттно престъпление по чл. 282 затова, че е приел неразрешени за употреба ваксини „Еувакс“ и „Пентаксим“ на 9 юли 2015 г. Второто е свързано отново с длъжносттно престълление, затова че не е заплатил изнесената в Турция БЦЖ ваксина чрез включване на договор за дарение на 5 млн. дози.

Съучастник в тези две престъпления според прокуратурата е и заместникът на Москов Адам Персенски. Третото обвинение за безстопанственост по чл. 219. То е свързано с факта, че не е осигурил контрол при производството на ваксината „ТетаДиф“. Припомняме ви, че един милион дози голи ампули бяха открити в нелегална база в столичния квартал „Люлин“.

Разследването за турските ваксини започна след сигнали на Фрогнюз и Валя Ахчиева. В началото ДАНС извърши проверка, но излезе със странния извод, че има престъпление, но няма виновен. Прокуратурата в този случай сметна, че има достатъно основание, да се продължи разследването и образува досъдебно производство.

Докладът и проверката на ДАНС реално забавиха поне с около три месеца цялото разследване. Прокуратурата беше готова преди изборите да повдигне обвинение на Петър Москов и заместника му, но изчака, за да не бъде обвинена в политическа атака.

Москов заяви на влизане в следствието, че не се чувства виновен и че е осигурил нужните ваксини за българските деца. Припомняме, че ваксината „Еувакс“ е абсолютно забранена в Европа, заради недопустимо високотосъдържание на живак. Петвалентната ваксина „Пентаксим“ също не е разрешена за употреба, тъй като е смесвана и пакетирана при неясни условия в Турция.

Това, което мога да кажа по делото срещу Петър Москов и Адам Персенски е, че решението на МС за одобрение на междуправителствените споразумения за дарение е взето неприсъствено. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на здравеопазване Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски заради даренията на ваксини между България и Турция.

„Това е процедура, която е допустима за правилника на МС. Тоест не е имало съвещание или събиране на МС, на което Петър Москов да е представил своето предложение за сключването на такива дарения и да е обосновал икономически или по друг начин изгодността на споразумението. В този случай предложението му е било носено от кабинета – от министър на министър“, обясни Арнаудова. По думите й всеки министър е полагал подписа си в знак на съгласие.

„Това, което СГП ще направи в рамките на утрешния ден е да разпита всички министри от МС за това по каква процедура са били взети техните подписи, кой им е носил документите за подпис и към това предложение имало ли е допълнителни документи, финансова обосновка и какви са били мотивите за вземането на това решение неприсъствено без обсъждане, а само въз основа на писмени документи. В рамките на утрешния ден членовете на МС са призовани за разпит като свидетели, за да се изясни и този етап от дейността“, подчерта говорителят на главния прокурор.
За обвиненията, които Цветан Василев е направил за корупционни сделки и злоупотреби с власт и дали прокуратурата смята да направи проверка, Арнаудова заяви, че до момента никой от колегите й не е казал, че започва проверки. „Така че към този час не мога да отговоря на този въпрос“, добави тя.
На въпрос дали новоизбраният президент ген. Румен Радев е бил в следствието, Арнаудова отговори, че е получавала този въпроси и от други журналисти, но не е успяла да се свърже с колегите си от следствения отдел, които вероятно цял ден са работили по делото срещу здравния министър в оставка Петър Москов. „Не мога да потвърдя, нито да отрека новината. Нямам никаква представа“, каза още тя.