Президентът като пощенски гълъб

Около визитата на руския държавен глава у нас се натрупаха много странни съвпадения

0
232
президент
Румен Радев на среща с членове на Руския институт за стратегически изследвания в София.

Румен Радев кани тайно Путин или ?

СТЕФАН ТАШЕВ

„Московский комсомолец” издаде вчера българският президент, че е отправил официална покана към Владимир Путин да посети България на 3 март 2018 г. Явно разговорът е бил тайна, щото се наложи от президентството по нощите да пускат официални изявления по повод разговорите по оста Москва-София.

Между другото бившият съветник на президента по външната политика и ексвъншен министър в служебното правителство Деница Златева издаде „четата” и тайната подготовка за визитата на Путин у нас още в края на май. Златева е депутат от БСП.

Следващата година отбелязваме 140 г. от Освобождението на България, има покана и уверение, че на честванията ще присъства и руският президент Владимир Путин, заяви Златева пред БНТ на 29 май т.г.

Тогава от президентството си замълчаха, но под сурдинка се разбра, че инициаторът е държавният глава. По протокол е така, пък и не всеки може да говори с Путин нали ?

Нещо нормално е да получи покана за гостуване в България един лидер на свръхсила като Русия. В България действат достатъчно русофилски организации, фондации и сдружения, които ако трябва за секунди ще сформират комитети по посрещането. Любомир Коларов, Димитър Иванов-Гестапото, Светлана Шаренкова и сие са винаги на линия.

Обаче около тази бъдеща визита, от Москва научихме, че тепърва ще се уточнява дата, има някои странни съвпадения, които сякаш отреждат на българския президент Румен Радев ролята на пощенски гълъб.

Преди години тогавашният главен прокурор Никола Филчев също бе наречен „пощенски гълъб“ след като на летището след визита в Москва при руския си колега обяви гордо, че носи лично писмо до президента Първанов от „Владимир Владимирович Путин“.

Да бъде поканен Путин в България настоя преди няколко месеца ген. Решетников, доскорошен директор на Руския институт за стратегически изследвания, близък до руския президент и бивш генерал от Първо главно управление на КГБ.

Да припомним, че именно Решетников забърка сериозна политическа каша около избирането на Румен Радев за президент с твърденията, че издигането му за държавен глава е съгласувано с Русия от Корнелия Нинова. Ставаше дума за някакви срещи в София, от БСП отричаха и т.н.

Веднага след призива-заповед на Решетников да бъде поканен Путин за 140 годишнината от Освобождението, последваха такива от Светлана  Шаренкова и президента Георги Първанов.

Именно при Първанов бе последната визита на Владимир Путин у нас, станала популярна с подписването на „Големия Шлем” от енергийни проекти, които се провалиха с гръм и трясък. Може би заради това руските медии перефразираха изказването на Първанов от „Голям Шлем”, на „Голям Член”.

Така се стигна до планираният разговор на Румен Радев с руския държавен глава.

Поканата към Путин идва на фона на скандала със старобългарската азбука, думата църковнославянски език е измислена от руските стратези на панславизма с идеята Москва новият Константинопол, която според Путин е измислена в Македония, а според доверения му човек Анатолий Карпов във Византия.

Поканата към Путин идва на фона на удължените с една година санкции от страна на ЕС към Русия заради окупацията на Източна Украйна и Крим. На фона на обтегнатите до край отношения между Москва и Вашингтон, които достигат нива от времената на Студената война.

И най-важното на фона на опитите на Русия да дестабилизира първо Черна гора, а по-късно и Македония. В Подгорица бе направен опит за преврат от руски военни, а в Скопие верният човек на Москва и Белград Никола Груевски най-сетне бе свален от власт. Според публикации в македонските медии разправата с бившата опозиция в македонския парламент и побоя над депутати е организиран от Русия, чрез България.

От публикациите в руската преса и официалното съобщение на президенството разбрахме, че въпроси като кирилицата и санкциите на ЕС срещу Русия не са били объсъждани въобще.

Няма нищо учудващо в позицията на Радев и опитите му да се мазни на Русия като пощенски гълъб. Да си спомним изявленията му за Крим и Украйна по време на предизборната кампания, посещението му на събора на русофилите в Копринка и срещите с Решетников.

В президенството като негови основни съветници се назначени „хибридчици” гравитиращи около финансирани с руски пари мозъчни тръстове и медии.

До момента правителството на премиера Борисов не е коментирало официално изпълненията на президента по темата Путин. Остава впечатлението, че Румен Радев се опитва да се прави на самостоятелен играч на международната сцена, което не е много добре за България. Дали обаче има сили затова ?