Проверяват петима прокурори заради убитата студентка

Проверката е установила пропуски и в работата на МВР

0
102
цацаров
Сотир Цацаров

Прекратили пет жалби срещу  убиеца Стефан Станев

Нашата проверка е установила 5 преписки, които са водени в Софийска районна прокуратура. По една единствена преписка е установено образуване на досъдебно производство.

Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, във връзка с извършената проверка за работата на държавното обвинение по сигналите са заплахи за убийство, отправени от Стефан Станев към неговата бивша съпруга Благовеста. Станев уби по особено жесток начин приятелката си Виола Николова, студентка.

Цацаров поясни, че такива сигнали са подадени от не само от неговата първа съпруга, но и от нейното семейство, сестра и майка. „Проверката, разпоредена от г-жа Русинова е приключила с доклад. Този доклад е установил и пропуски в работата на служители на МВР“, коментира главният прокурор. „Всеки трябва да носи отговорност за делата си. Санкции ще има. Всеки трябва да изпълнява задълженията си, така както е по закон. 5 прокурори.

Самият факт, че сме тук пред вас, показва ясно каква е моята оценка. Това в никакъв случай не оневинява колегите, постановили тези актове“, каза още главният прокурор и поясни, че сигналите се свеждат до обаждания по телефона, които започват с думите „ще те убия“ и приключват с „приготвил съм ти инвалидна количка“. „Ако ние си бяхме свършили работата, дали ще се да се стигне до това?“, попита главният прокурор.

Той добави, че проверката е установила пропуски и в работата на МВР. Докладът ще бъде изпратен и на министъра на вътрешните работи, негова отговорност е да преценява работата на служителите на МВР, посочи главният прокурор. „Ако ние от прокуратурата и от полицията си бяхме свършили работата, може би нямаше да се стигне до тази трагедия“, изтъкна Цацаров.