Европейската конференция на прокурорите: Гаранцията за независимост на прокурора е най-ефективният механизъм за защита правата на гражданите

0
58
Срещата в Палермо.

Неговата автономност и отчетност са фундаментални ценности, пряко обвързани с основната цел на всяка правова държава – върховенството на закона

Главният прокурор Иван Гешев е в гр. Палермо, Италия, където се провежда Европейската конференция на прокурорите. Форумът се организира по инициатива на Министерство на външните работи и на Министерство на правосъдието на Италия, като събитието е в рамките на Председателството на страната на Комитета на министрите на Съвета на Европа, това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Конференцията беше открита от главния прокурор към Касационния съд на Италия г-н Джовани Салви, който посочи, че независимият прокурор, неговата автономност и отчетност са фундаментални ценности, пряко обвързани с основната цел на всяка правова държава – върховенството на закона.

Приветствия към участниците отправиха президентът на Сицилианската регионална асамблея г-н Джанфранко Мичике, кметът на Палермо г-н Леолука Орландо, държавният секретар на Министерство на външните работи на Италия и председател на Комитета на министрите към Съвета на Европа г-н Бенедето Дела Ведова, както и главният секретар на Съвета на Европа г-жа Мария Пейчинович Бурич. В изказванията бе подчертана необходимостта от полагане на усилия на национално ниво, целящи повишаване на доверието на обществото в прокурорската институция и провеждането на честен и справедлив наказателен процес. Специално внимание бе обърнато на факта, че чрез отстояването на независимостта и автономността на магистратите националните власти гарантират осигуряването и на ефективни механизми за защита правата на гражданите, което е и основното призвание на всеки един прокурор. Главният секретар на Съвета на Европа изтъкна, че властите във всяка държава членка са длъжни да осигурят необходимите предпоставки за гарантиране на тези ценности.

Президентът на Венецианската комисия г-жа Клер Бази Малори отбеляза, че отправна точка за всяка демократична държава трябва да е гарантирането на независимостта на прокурорите. Г-жа Малори каза още, че в рамките на Европейския съюз са провеждани множество реформи в правосъдието, които са осъществени без достатъчен анализ на потребностите на системата и обществото. Прокурорите и съдиите са едни от жертвите на тези процеси, като в тази връзка националните институции следва да вземат мерки в насока – максимално ограничаване на възможностите за упражняване на влияние върху прокурорите, коментира президентът на Европейската комисия за демокрация чрез право г-жа Клер Бази Малори.

Основен акцент на първия ден от форума бе поставен върху нуждата от осигуряване на независимостта на прокурорите като гаранция за справедлив и бърз наказателен процес в контекста на прилаганите модели за автономност и отчетност на прокурорите в различните държави. Практически опит в тази насока споделиха главните прокурори на Германия, Великобритания, Лихтенщайн, Уелс, Азербайджан, както и заместник на главния прокурор на САЩ.

В своето изказване европейският главен прокурор г-жа Лаура Кьовеши сподели и личния си опит като магистрат в Румъния. Като пример с изключителна важност за отстояването на независимостта, автономността и отчетността на магистратите тя даде делото пред Европейския съд за правата на човека, по което е разглеждано отстраняването й като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията от румънските национални власти. Г-жа Кьовеши обърна внимание на нуждата от осигуряване на баланс, при който отчетността не следва да бъде превръщана в средство за неправомерно влияние върху личното убеждение и независимостта на даден магистрат.

Европейската конференция на прокурорите продължава и през днешния ден, който е посветен на делото на двамата италиански магистрати – Джовани Фалконе и Паоло Борселино, изгубили живота си в борбата срещу организираната престъпност.