Росен Желязков на среща с Талат Джафери: България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява да впишете българите в Конституцията наравно с останалите народи

0
45
Желязков и Джафери на среща в Скопие. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА НС

Председателят на българския парламент заяви, че страната ни очаква резултатни действия за превенция и борба с езика на омразата и престъпленията от омраза

България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява да впишете българите в Конституцията наравно с останалите народи. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери в Скопие.

Изпълнението на нашите договорености и мостовете, които трябва да изграждаме, за да вървим напред, са единственият залог и гаранция за нашето общо бъдеще, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че позицията на България по развитието на двустранните отношения със Северна Македония е последователна и базирана на споделените ценности в ЕС. България няма нови условия, излизащи извън рамките на създадения механизъм, утвърден от всички държави членки на ЕС и от Скопие, подчерта председателят на Народното събрание. Той акцентира на това, че диалогът между двете законодателни институции е на високо ниво и допълни, че подхожда с разбиране към особения заряд на текущия дебат по конституционните промени в Република Северна Македония.

Председателят на българския парламент заяви, че страната ни очаква резултатни действия за превенция и борба с езика на омразата и престъпленията от омраза. За нас е много важно да имаме ефективни действия и гаранции за спазването на човешките права на българската общност, подчерта Росен Желязков. България е наясно, че възстановяването на доверието и изграждането на позитивна атмосфера в отношенията изискват искрения ангажимент и на двете страни, уточни той. Положителен пример в тази насока са откриването на изложбата „Сребърна Тракия“ и тристранната изложба „Требенище“, поставена в Националния археологически музей в София, посочи Росен Желязков.

Ускореното завършване на проектите за транспортна свързаност в рамките на коридор VIII ще улесни контактите между хората, ще допринесе за задълбочаване на икономическата интеграция между страните ни и ще спомогне за увеличаване на колективната сигурност в южния фланг на НАТО, подчерта председателят на Народното събрание. Председателите на парламентите на България и Република Северна Македония отново потвърдиха пълната солидарност на двете страни с украинския народ и осъдиха руската агресия в Украйна.