Прокуратурата разследва Боршош за източване на 17 млн. лв

Назначена и счетоводна експертиза за анализ на  начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

0
98
боршош
Мирослав Боршош

След проверката на ДАНС на 8 юни е образувано досъдебно производство

По повод множество запитвания от представители на медиите, пресцентърът на прокуратурата съобщава следното:

На 21.02.2017 г. ДА“Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на Националния дворец на културата/ НДК/. В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство . Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура.

Наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ – СГП са възложили  на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На  08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК –  за  разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на  начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения.