Проф. Кантарджиев: Не сме плашили никого, казвали сме само истината

0
68
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: архив

37 са новите случаи на COVID-19 у нас

1161 изследвания са направени на 15 май или над 64 000 теста досега. 37 са новите случаи на COVID-19 у нас. 10 от тях са в болница или около 1/4. 2175 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. д-р Тодор Кантарджиев.

2138 са общо заразените от COVID-19 у нас. Трима души починаха само за денонощие

Заразените са констатирани в областите София (23 случая), Пазарджик (3 случая), Благоевград (2 случая), Видин (2 случая), Плевен (2 случая), Кюстендил (1 случай), Пловдив (1 случай), Смолян (1 случай), Сливен(1 случай), Ямбол (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 921 души. Благоевградска област е доста засегната. 131 деца са заразени с коронавирус. Над 70 от тях са под 11-годишна възраст. 233 са заразените медици.

Трима души са починали за денонощието – двама в Ямбол и един в София.

„Вече над 70 дни Щабът съобщава данните за коронавируса, но се наблюдават проблеми. Като най-възрастен от Щаба, мога да кажа, че когато заплахата е овладяна доста специалисти се изказват“, заяви още проф. д-р Кантарджиев.

Не сме плашили никого с анализа, който правихме. Казвали сме само истината. В нашата страна заболелите и починалите са по-малко. Някой може да каже, че не правим тествания. Но според данните правим достатъчно за нашия ресурс, разкри проф. Кантарджиев.

„Мерките не бяха драконовски. Нямаше забрана за излизане – да си купиш хляб и сирене. Мерките не бяха строги, но бяха навреме. Не трябва да правим така, че на брега на Дунав „да се удавим“, категоричен бе той.

„Доста хора от излекувалите се отделят още от вируса. Не можем да си позволим да ги пуснем в обществото“, разкри проф. д-р Кантарджиев.