Руската атака – „Къща в Барселона“ въвлича институциите в Испания в мръсна игра

0
5922
Каталуня, Независимост, съветски флагове..сърп и чук.

Настоящият министър-председател на България поведе битката срещу самозабравилите се олигарси и нямаше как да не понесе потоците от кал и мръсотия

Серхио Чавез, испански журналист и международен наблюдател, Барселона – София

От сайта Factor.bg

Днес, съсредоточили усилията на цялото общество в борбата с огромната опасност от COVID-19, не бива да подценяваме опитите за дестабилизация на устоите на демократичното общество, на европейските норми на живот и свободи, които приемаме за неотменни, но които изискват постоянни усилия да бъдат отстоявани и утвърждавани!

Демократичните общества наведнъж са се изправяли пред предизвикателството да се защитят срещу сили, ползуващи шантаж и манипулация. И докато западните общества имат изграден своеобразен имунитет, основан на върховенството на закона и независимостта на медиите, то за нововъзникналите демокрации от Източна Европа, опасността от обезличаване на демократичните постижения, чрез дискредитиране на политиците, които ги олицетворяват, е по-актуална от всякога!

Испанската правораздавателна система е изправена пред опасността да бъде брутално употребена във вътрешнополитически борби в една страна от Източна Европа. Макар и с източен привкус, те идват от България, страна – член на ЕС, където политическите практики неизменно са имали свои специфики, а демократичните традиции тепърва се утвърждават! Страна, която както повечето страни от Централна и Източна Европа извървява труден преход от комунистическа диктатура, към демокрация, но в която това става по специфичен начин – най-силно повлиян от процесите в Русия и наличието по подобие на руския модел на силни олигархични кръгове, концентрирали огромна икономическа власт и със сериозни лостове за манипулация на обществото.

Кръгове, със звучни псевдоними като „Черепа“, „Мустака“ и пр., които задкулисно определяха политически и икономически насоки за страната единствено в своя изгода – без каквато и да било отговорност!

Тяхната мощ е такава, че повече от 20 години, демократичните правителства не посмяваха да им се опълчат! И когато един решителен управленец – настоящият министър-председател на България, поведе битката срещу самозабравилите се олигарси и за господство на закона, нямаше как той да не понесе потоците от кал и мръсотия, които се изляха върху името му.

Преди няколко месеца испанските правораздавателни институции са атакувани със сигнал, подаден от името на българска неправителствена организация във връзка с действия, които според авторите са свързани с корупция, в която са въвлечени водещи български политици.

И тези политици са не кои да е, а самият министър-председател Бойко Борисов. В този „сигнал“ всъщност има всичко за един сапунен сериал, а именно: имена на политици, манекенки, бизнесмени, луксозни къщи, бутици и световни модни марки!

С гръмки обвинения са забъркани известни имена, фирми, политически партии, твърдения за близки отношения и взаимовръзки! И ако се приемат твърденията за истина, то читателят не би могъл да остане равнодушен! Материалът впоследствие дори бе поднесен на испанското общество. Целта на авторите на „сигнала“ е елементарно ясна – предизвикване намеса на испанските правораздавателни власти (при това с целия ресурс, който испанският данъкоплатец осигурява), за да бъде употребено това във вътрешнополитически игри в България.

Всъщност обаче задълбоченият и обективен анализ на фактите води до извода, че е много вероятно да става дума за поредица от действия, представляващи не обикновена манипулация, а нещо много по-опасно – добре обмислено и последователно осъществено мероприятие за компрометиране!

Какви са фактите и кои са действащите лица?

Накратко – в така внесения „сигнал“ се твърди, че известна манекенка, носителка на призови места в конкурси за красота е получила като подарък къща в Барселона, като това се свързва с твърдяна нейна интимна близост с министър-председателя на България и във връзка с това са изброени имена на български бизнесмени и известни лица. По този сигнал от страна на прокуратурата в Барселона незабавно е извършена задълбочена проверка, която обаче не установява каквото и да е фискално нарушение на законите в Испания. Това обаче не обезсърчава авторите на сигнала, а дори ги активизира да изпратят всевъзможни допълнителни материали, подлагайки на всевъзможен натиск правораздавателните институции на демократичното испанско общество.

В крайна сметка се оказва, че те постигат своето – компетентните испански правосъдни и антикорупционни органи, отново отварят папките и поставят нови задачи за проверка – към настояща дата проверката продължава! Въпреки, че към настоящия момент няма каквито и да било данни за установени нарушения или престъпления по твърдените обстоятелства, самият факт, че има образувана такава проверка е гръмогласно оповестен в България, като укоряващо министър-председателя на страната в нередни действия!

Безпочвен и дори безумен извод – като се вземе предвид принципа, че правораздавателните органи са длъжни да образуват проверка при всеки случай, в който са сезирани с материал, твърдящ че съдържа данни за престъпление. Едва след приключване на проверката обаче могат да бъдат правени изводи за наличие или липса на престъпление и съответно – за наличие или липса на съпричастност на посочените лица! Не допускаме, че това не е известно на авторите на сигнала.

Но кои са всъщност те,

кои са напористите автори на сигнала?

Авторите са наистина представители на НПО, което се оказва тясно обвързано с български олигарх Цветан Василев (наричан „Мустака“) – подсъдим за източването на над 2 млрд. евро от българска банка (КТБ). Той се укрива от години в съседната на България страна – Сърбия. Според българските и сръбски медии, протекцията му в Сърбия се осигурява от проруски структури, директно приближени на властта в Кремъл. Немалка част от същите тези структури и хора са сред забранителния списък и санкции на ЕС и САЩ.

Особено важно обаче е и друго! От страна на българската прокуратура бе обявено, че същата не е сезирана от испанската прокуратура за действия по подобно разследване (това изрично бе казано от говорителят на главния прокурор на България Сийка Милева). Българската полиция също е в неведение: „По официалните канали Министерството на вътрешните работи няма сигнали към момента, нито запитвания, за разследване на испанските власти“, коментира министърът на вътрешните работи на България Младен Маринов.

И отговорът защо това е така се оказва много ясен – испанската прокуратура вече бе проверила данните в сигнала, сега извършва и допълнителни проверки, но досега не е установила каквито и да било закононарушения, които да потвърждават твърденията на авторите!

Въпросната Къща в Барселона,

в която живеят манекенката и нейното семейство, е проверена до последния документ и се оказва собственост на български бизнесмен Александър Чаушев. Самият той обявява пред българските медии, че имотът е негов и е отдаден под наем. „Моя е собствеността, аз не го и отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено и регистрирано, съгласно закона“, коментира Чаушев.

По отношение на имота в изфабрикуваният скандал „Къща в Барселона“ всъщност става дума за нормална практика, в който бизнесмен купува недвижим имот /къща с двор/ с инвестиционна цел. (Накратко – собственикът отдава своя имот със задължението да бъде стопанисван и поддържан, каквато практика има в цяла Испания и Европа.)

От друга страна, стъпка по стъпка, набеденото семейство организира свой бизнес в страната и дори успява да уговори сключването на договор с известна италианска модна марка, която да представлява в Барселона, като за целта следва да организира и бутик на подходящо място. Напълно разбираемо е победителка в конкурси за красота да бъде избрана за представител на световна марка за модно облекло. Натам историята е напълно тривиална – въоръжени с договора за представителство на тази марка, те търсят инвеститор като предлагат да продадат 50% от дяловете си, а останалите 50% да запазят за себе си. С немалки усилия те успяват да убедят инвеститор, дяловете са преразпределени според уговореното и бизнесът потръгва.

Впоследствие обаче, при почти революционната обстановка в Барселона, търговията на магазина се влошава и оборотите падат драстично. Заради това магазинът е затворен и собствениците продават бизнеса. Историята завършва близо до фалита – за никакво пране на пари няма дори и съмнение.

Историята можеше да свърши дотук и едва ли би била интересна за някого! Вместо това обаче от нея се раздухва скандал, които се цели в репутацията на водещи български политици и бизнесмени!

Как всъщност се случва това?

Нима е възможно такава куха история да бъде постоянно реанимирана в публичното пространство и дори да се превръща в основно политическо оръжие! Оказва се – ДА! Въпросът е как всъщност става това? Български анализатори са категорични, че зад скандала стоят руските тайни служби и свързани с тях структури. Според местни анализатори цялата операция е замислена и организирана чрез руската банка VTB, която има присъствие и дългосрочни интереси в България, нейният партньор – бивш банкер Цветан Василев (това е именно визираният по-горе олигарх, подсъдим за присвояване и пране на пари за над 2 милиарда евро) и е минала през бившите комунисти, нарекли се сега социалисти.

Те изфабрикуват тази история и намесват испанската прокуратура в мръсни вътрешнополитически борби, като изпращат постоянно манипулативни материали в Испания.

Един от първите говорители на тази грозна политическа инсинуация  е бившият български съдия Румяна Ченалова! Думата съдия предизвиква уважение, но внимание – става дума за съдия, която е изгонена за корупция през 2015 г. след като е наречена „гнила ябълка“ лично от самия тогавашен френски посланик в България, негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан!

Тя упорито търси своя реванш чрез периодичното насаждане на скандала в дневния ред на българското общество. Темата е поставена много умело на българското общество чрез използването на незаконен запис от клюкарски разговор на същата тази госпожа с друга бивша съдийка, (впоследствие също уволнена и дори осъдена за извършено от нея престъпление).

А пикантният и достоен за жълти медии въпрос за това дали е имал „гореща“ връзка българският политик с манекенката е всъщност претекста, за да може да бъде придаден политически привкус на една обикновена битова драма.

Тук всъщност се разкриват и истинските цели на скандала! Бившата съдийка Румяна Ченалова е в обкръжението на подателя на сигнала до испанската прокуратура – гражданско движение „БОЕЦ – България, обединена с една цел“ и неговият председател Георги Георгиев. За него се сочат убедителни данни, че е тясно свързан с цитирания по-горе подсъдим олигарх и бивш банкер Цветан Василев, който избяга от България след фалита на собствената си банка „Корпоративна търговска банка“ (КТБ). Доказано е, че през 2017 г. управляващият НПО и автор на сигнала – г-н Георгиев, и банкерът-беглец от правосъдието г-н Василев се срещат в лобито на хотела в Белград, в който към онзи момент Василев води живот зад граница, криейки се от правосъдието в България.

Близката връзка между двамата е документирана в богат снимков материал. Именно след това стартира и активната кампания на тази т. нар. гражданска организация срещу проевропейското правителство в България. Според направените справки, това НПО – гражданско движение БОЕЦ, няма почти никакви приходи и разходи. В една от публичните си декларации обявява приход от 400 лв. (около 200 евро) за цяла година. В същото време обаче от години това сдружение организира протести и митинги в България, като ползва разнообразна материална база, експертни и адвокатски услуги.

Авторът на сигнала: Борец за истината, или с юмруци срещу неудобната истина!

Показателен е също така и фактът, че същият този Георги Георгиев има повдигнато обвинение от Българската Прокуратура за причиняване на леки телесни повреди и хулиганство И то за нападение с юмруци срещу ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ЕКИП на телевизионен канал, който настоятелно е задавал въпроси, търсейки истината около финансирането на ръководеното от него сдружение „БОЕЦ“.

Въпреки разменени обвинения кой кого е предизвикал, тогава медицинската експертиза сочи, че журналистът и шофьорът на медията са с „контузия на дясна челно слепоочна област с оток и зачервяване“ и „контузия на лява скулна област с оток и зачервяване, довело до болка и страдание“.

Георги Георгиев се изживява като жертва на политически репресии и залива със сигнали както българските, така и чужди власти. Срещу неговият покровител – бившия банкер Цветан Василев има повдигнато обвинение от Прокуратурата на България за източване на над 4 млрд. лева (около 2 млрд. евро) и за фалита на четвъртата по големина финансова институция в страната – КТБ, която едва не срива финансовата система на България. Неговата звезда изгрява във времето 2005-2009 г., когато страната е ръководена от проруската лява партия – Българска социалистическа партия (бившите комунисти). Понастоящем той се укрива в Сърбия, но местните власти отказват да го предадат на българските си колеги, въпреки обявеното международно издирване чрез Интерпол.

Той е нанесъл сериозни загуби на българската държава. Същият този Цветан Василев е партньорът на руската банка VTB в България. Самата руска банка чрез дърщерно дружество VTB Capital е притежавала 9% в банката на Цветан Василев – КТБ. Чрез Василев и мрежа от офшорни компании, руснаците притежават 60% от стратегическото предприятие – Българска телекомуникационна компания (БТК), която оперира под търговската марка Vivacom. Според местни аналитици самите руснаци пазят Цветан Василев в Сърбия, чийто управляващи поддържат топли отношения с руския президент Владимир Путин. За руската банка VTB се знае, че е съпричастна с мероприятия за дестабилизиране на демократично избрани власти в страни от ЕС, като финансира и подкрепя сепаратиски движения и комунистически структури. Нейното име нашумя също покрай сирийския диктатор Башар Асад, за когото изтече кореспонденция, че имал във VTB милиарди долари депозити. Срещу руската банка има наложени санкции от ЕС и САЩ. Друго руско име, съпричастно със „Скандала Барселона“, е това на Константин Малофеев. Това също е лице, което е тясно свързано с издирвания банкер Цветан Василев и неотдавна изплува покрай развихрил се шпионски скандал в България.

Местното „Радио Свободна Европа“ посочва името му

във връзка с придобиването на активи на банкера Цветан Василев и във връзка с опити за „овладяване на български медии“. ЕС държи отговорен г-н Малофеев за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията „Св. Василий Велики“. Бившият банкер Цветан Василев използва цяло политическо ядро в България, подкрепено от доказали своята лоялност журналисти, за да дискредитира демократичното управление в България, което уверено следва пътя и принципите на евроатлантическата солидарност.

Същото е подкрепяно и от доскорошните олигарси, а днес – международно издирвани от правораздавателните органи лица, като Васил Божков (с прякор „Черепа“ – хазартен бос), Ветко и Маринела Арабаджиеви (хотелиери, които се прикриваха и бяха арестувани в Испания през 2019 г. и впоследствие екстрадирани по искане на българската прокуратура), Николай и Евгения Баневи (собственици на десетки фалирали български предприятия, понастоящем подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари), Миньо Стайков (алкохолен бос, подсъдим пране на пари). Към това ядро са смятани и бившите журналисти Елена Йончева, Иво Христов и Моника Станишева. Всъщност това са не по-малко интересни имена!

Първата – Елена Йончева

понастоящем е евродепутат, но и обвиняема за тежко престъпление в родината си! Тя е евродепутат, избран от листата на лявата Българска социалистическа партия (БСП), която е от групата на европейските социалисти PES в Европейския парламент. Лидер на PES от няколко години е българинът Сергей Станишев (роден в СССР и гражданин на СССР до двадесет годишна възраст), който също така е евродепутат от левите и бивш житейски партньор на същата тази евродепутатка Елена Йончева. Евродепутатката е привлечена като обвиняема за пране на пари от българската прокуратура в качеството й на собственик и управител на дружеството „Офроуд“, с чиито средства тя е имала право да се разпорежда, пише местния сайт „Дневник“.

Йончева е бивша журналистка, която е работила във фалиралата национална телевизия ТВ7. Самата телевизия е била финансирана от банката КТБ на издирвания от прокуратурата в България бивш банкер Цветан Василев. Държавното обвинение е установило, че през 2012 г. Йончева е направила съвместно дружество с офшорна фирма, която след това е внесла по сметките на новото дружество над 650 хил. лева от … Именно от банката КТБ на издирвания банкер Цветан Василев преди финансовата институция да бъде докарана до фалит и да завлече спестяванията на десетки хиляди български граждани. Според прокуратурата в страната, Йончева е знаела, че изпира пари, които са били източени от КТБ в предходни години.

През ноември 2018 г. по искане на главният прокурор на България г-н Сотир Цацаров бе свален имунитетът на Елена Йончева заради разследване за изпиране на пари в особено големи размери. Три месеца по-рано депутати от управляващата дясна партия в България – ГЕРБ, внесоха сигнал до прокуратурата, като изнесоха информация, според която чрез „Авторска телевизия“ ЕООД, г-жа Елена Йончева е съдружник с регистрираната на Британските Вирджински острови „Далий трейдинг лимитид“. Йончева и офшорната компания са собственици на „Офроуд ООД“, чиито сметки са били в банката КТБ на Цветан Василев. В общото дружество Йончева внесла само 5 хил. лева, а офшорната фирма – 315 хил. лева. В публикация на българския аналитичен седмичник „Капитал“ се посочва, че според материали по делото за КТБ Цветан Василев е бил собственик на десетки офшорни компании, сред които и на „Далий трейдинг лимитид“. Нима е учудващо при това положение усърдието на тази г-жа Йончева, с което се опитва да въвлече в „Скандала Барселона“ именно лидерът на партията, внесла сигнала за нейните безобразия, след който тя се превърна в обвиняема!

Другата дама в тази импровизираната група – г-жа Моника Станишева

понастоящем е собственик на пиар агенция в България и съпруга на споменатия по-горе лидер на PES Сергей Станишев. Покрай нея и Станишев се разразява огромен скандал, когато той е министър-председател на България в периода 2005-2009г. Тогава австрийският лобист Петер Хохегер печели поръчка за рекламиране на държавния тогава Пловдивски панаир. След това той получава милиони евро от правителството на България, за да подобри имиджа на страната пред ЕС във времето на нейното присъединяване към общността през 2007 г. Скандалът избухва, когато се установява, че подизпълнител на договорите на хер Хохегер е именно пиар агенцията на Моника Станишева.

Третото лице от групата –

Иво Христов, бивш журналист и служител в телевизия, собственост на проруски бизнесмен, понастоящем също е евродепутат от БСП и PES. Той е и доскорошен началник на кабинета на президента на България г-н Румен Радев, който е от социалистическата партия. (Той, бивш военен пилот, придоби съмнителна слава с усилията си да отклони България от закупуване на американски бойни самолети за модернизирането на своите ВВС)!

Покрай тях изплува и скандална руска връзка с генерала от аналитичните структури на специалните служби на Русия – дългогодишният разузнавач на Съветския съюз и Руската федерация Леонид Решетников. Бяха оповестени убедителни данни, че лидерката на социалистите в България – г-жа Нинова, е обсъждала кандидатурата на Радев за президент на България именно с руския генерал и то на среща, организирана от г-н Венцеслав Стефанов – лице, което в шифрограми на американския посланик в България (г-н Джеймс Пардю) е сочен като лице, с ръководни функции в българския престъпен свят… За никого не е тайна силната връзка между руските специални служби и организираната престъпност в Централна и Източна Европа… Впоследствие, след спечелените от Румен Радев президентски избори, ген. Леонид Решетников обявява, че е обсъждал неговата кандидатура с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Самият ген. Решетников дава серия от интервюта, в които изразява надежда новият президент на България да преориентира страната от НАТО и ЕС към Русия и Евразийския проект. (Следва да се подчертае, че г-н Решетников е доскорошен директор на Руския институт за стратегически изследвания, което всъщност е аналитичният център на външното разузнаване, който е отделен в нова организация с държавно финансиране, в която работят предимно бивши високопоставени служители на специалните служби на Русия. Официалната цел на института е да подкрепя президента и другите органи на властта в Москва с анализи за сигурността и ролята на Русия в други държави, а реалната – да координира усилията за осигуряване руските стратегически интереси по света).

Руското подкопаване на основите

на проевропейската ориентация на България се случва постоянно и това не е новина. Тактиката е проста, но изключително ефективна – системно се дискредитират неудобните лидери, като се забъркват имената им в компрометиращи скандали! В очите на проруските структури, развихрянето на скандал с провален бизнес на бивша манекенка и намесването на името на недолюбван от Москва български политик се счита за целесъобразно мероприятие. Това нито е ново, нито е оригинално – практиката за хвърляне на кал срещу политици, чийто действия не са в унисон или са срещу руските стратегически проекти е стара като империята. Официално руската власт има интереси в балканската страна за изграждането на енергийни мегапроекти – от транзитни газопроводни проекти до строителството на нова атомна електроцентрала. Неофициално – много по-дълбоки и със стратегическа насоченост!

Управляващата партия ГЕРБ (Граждани за Европейско Развитие на България) с лидер премиер-министъра Бойко Борисов е демократично избирана от народа вече на три пъти. Той управлява страната с малки прекъсвания от 2010 г., като от 2017г. насам – в коалиция с няколко патриотични партии, с мандат до 2021 г. България е в икономически и социален подем след девет години управление, което се отчита от всички страни членки на ЕС и САЩ.

На техните опоненти – социалистите и другите проруски структури, не им остава нищо друго, освен да опитват да шантажират властта чрез подкопаване със скандали. Така, както това вече се случи през 2017 г. и в Испания. Нека припомним, че тогава испанските следствени органи разследваха евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизация на Испания и отслабване на Европейски съюз. Нека само припомним, как тогава просепаратистките лидери на Каталуния проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област. “Ел Мундо“ съобщи тогава, че руски шпиони с подкрепата на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума.

Едно е ясно, че опитите на Русия да дестабилизира ЕС в тази тежка ситуация ще продължават и ще се задълбочават! Опитът да бъде окалян лидерът на управляващата в България проевропейска политическа партия чрез „скандала Барселона“ е само част от тази тактика! Въпросът е дали ще допуснем с парите на испанския данъкоплатец да се постигнат целите на руската стратегическа и политическа експанзия в Централна и Източна Европа. Този опит трябва да бъде пресечен категорично!