Байдън: САЩ ще помогнат с газ на съюзниците България и Полша

0
147
Джо Байдън Снимка: YouTube
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Няма да позволим на Москва да сплашва Европа с газ, обяви той

САЩ ще помогнат на европейските си съюзници България и Полша в доставките на природен газ, след като Русия спря доставките за двете страни, обяви американският президент Джо Байдън в четвъртък в изказване относно искането до Конгреса за допълнително финансиране в подкрепа на Украйна.

Байдън коментира, че САЩ няма да позволят на Москва да сплашва Европа с газ и подчерта, че нито Полша, нито България трябва да се страхуват от недостиг на газ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън написа в Twitter, че едностранното прекратяване на „Газпром“ на договорите за газ с Полша и България доказва, че Русия използва природните си ресурси като оръжие. Блинкън коментира, че това прави Русия ненадежден доставчик.

ГЕРБ/СДС

На въпрос към Байдън, че според него това не е прокси война, но Русия не е съгласна и твърди, че войната означава война и колко е загрижен, че те могат да започнат да действат като на война, той коментира: „Ние сме готови за всичко, което правят.“

„Ние работихме с нашите съюзници, от Япония до други, за да кажем, че можем да отклоним нашата продажба на природен газ, който изпращаме към тези страни и да го пренасочим директно към Полша и България“.

„Няма да позволим на Русия да плаши или изнудва за излизане от тези санкции. Няма да позволим да използва петрол и газ, за да избегне последствията за своята агресия.“

„Работим с други държави – като Корея, Япония, Катар и други – за да подкрепят усилията ни да помогнем на европейските съюзници, застрашени от Русия с газово изнудване и техните енергийни нужди и по други начини“.

„Агресията няма да победи. Заплахите няма да спечелят“, коментира Байдън.