Борисов: За разлика от много страни нашата все още не е теглила заем, опитваме да запазим бъдещето на следващото поколение

0
68
Бойко Борисов

Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлязат Европа и светът, казва премиерът

„Единственият шанс е с компромиси, но обединение на нацията. Най-лесно ще е за тези, които са извън правителството в следващите месеци. Ще може да критикуват влошаващата се обстановка“, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Премиерът представи новите мерки в подкрепа на икономиката в условия на коронакриза.

„Аз съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Аз съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък. Как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това…“, заяви той.

Борисов е категоричен, че никой друг политически играч с претенции към властта няма по-ясен от настоящия план за справяне с коронавируса. „Разбирам, нека да кажат: Вместо 50 лв. за пенсионерите, дайте 60. Ще ги вземете от там. Затова се правят разчети“, даде пример лидерът на ГЕРБ.

Премиерът подчерта, че за разлика от много други страни нашата все още не е теглила заем. „Много страни го направиха, но ние все още опитваме да запазим бъдещето на следващото поколение. Всичко, което се строи, е за следващото поколение“, подчерта Борисов.

Той обяви, че предстоят изключително тежки месеци. Трилиони губи туризмът в Европа, същото се отнася за авиокомпаниите и продажбите на автомобили

„Европа отбелязва 8,6% спад в БВП като цяло, има държави, които са на -20%. Това, което ние искаме, е да минимизираме щетите във всички сектори. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа. Само след 3 месеца парите ще свършат, браншовете няма да се подобрят – няма да ги има и тези сектори, които работят в летните месеци. На площада не говорят за парите и за това кой ще плати сметката“, заяви той.

Борисов коментира и действията на протестиращите към Корнелия Нинова и Даниела Дариткова.

„Тази ситуация е толкова вредна за инвеститорите и климата, че оставям на тези, които го правят, да коментират. Дано знаят какво правят, дано поне те знаят. Това ли е демокрацията, като не ти харесва нещо и да биеш журналист? Всяка партия има поне 200-300 хил. избиратели, все няколко хиляди може да изкара, които да са недоволни от всеки следващ. И затова демокрацията е казала: печелят се избори, прави се мнозинство и се управлява 4 години“, категоричен е министър-председателят.

По думите му трябват решения и дебат и за Маришкия басейн. „Но и тук трябва политическа класа. В тецовете и мините дават 100 млн. за заплати, а държавата плаща 300 млн. за вредни емисии, това е дебат, който трябва да се води, но няма с кого. „Зелената сделка“ не е нещо, от което ще избягаме, но не искат да говорят по тази тема“, заяви Борисов.