Борисов: Съмнявам се, че „Грипен“ са най-добрите изтребители

Дали сме на парламента да провери дали това са единствените два изтребителя

0
73
изтребители
Бойко Борисов

Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби

Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София.

„Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни. Дали сме на парламента да провери дали това са единствените два изтребителя. Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови.

Като са по-скъпи има едни „Скорпион“ пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени“, коментира Борисов. По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за „Белене“ само миналата година. „Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите.

Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме „Спартан“, платихме „Пантер“, „Кугър“. Даже два еърбъса платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв, само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната.

В същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната. Ние бързаме веднага да платим тези 3 млрд.“, добави премиерът. Той подчерта, че тези „Грипен“-и са без въоръженията. „Веднъж купувахме едни „Спартан“-и без нищо, едни „Кугър“-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че „Грипен“ са без въоръжение.

На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво „оферти“, премиерът отговори: „Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, го направи“.