Няма да се ходи за благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница

0
28
Бойко Борисов

Премиерът обсъди със Светия Синод мерките за предстоящите празници. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите, каза Борисов

Тази година благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха след среща премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за великденските празници.

„Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи“, заяви ловчанският митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

„Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчваме да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение“, каза още той.

 

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете, а служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

„Днес имахме извънредно заседание на Светия Синод. Имахме голямата радост сред нас да бъде и министър-председателят. Светият Синод изрази своето голямо уважение към него и към правителството в България. Казвам го съвършено искрено. Той доказа себе си, защото е казано, че в трудни момента човек показва какво има в него“, посочи ловчанският митрополит Гавриил. И допълни: „Благодарни сме на министър-председателя, че се бори всячески с пандемията, като в същото време се старае да спазва традициите на православна България. Самият той има християнската вяра в себе си“.

„Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много от тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите. Камбаните ще бият, те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Става ясно донякъде защо са ни такива мерките. Църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е, че нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имаме уверението на всички, че по празниците всички мерки ще бъдат вземани не само от полицията, но и от духовните лица, лично поповете ще настояват за маски, шалове“, каза още той.