Само в Breaking.bg : Кражба на секрети от РВД крие опасност от терор

Сред изчезналите документи са и плановете и процедури за охрана на обекти на РВД

1
487
рвд
Сградата на РВД

За изчезването на секретни документи в стратегическия обект  не са уведомени нито ДАНС, нито МВР

 

СТЕФАН ТАШЕВ

 

Мистериозна кражба на секретни документи в един от най-пазените стратегически обекти в страната-техническата зала на Ръководството на въздушно движение-РВД крие огромен риск за националната сигурност, съобщиха пред Breaking.bg запознати.

Тя е извършена през април тази година, в неделен ден. Става дума за кражба на оборудване от техническата зала на Ръководство на въздушното движение. В тази зала функционира огромната част от техниката, чрез която ръководителите на полети управляват денонощно въздушния трафик.

Зоната е със статут на стратегически обект, със специален режим на влизане в него. Повечето от служителите в предприятието нямат права за достъп в залата, а само определени технически лица и част от ръководния персонал са оторизирани за това. Навсякъде са разположени камери за видеонаблюдение и устройства за контрол на достъпа.

Въпреки всичко, във въпросната неделя мистериозно изчезва дисков масив, съдържаш архив на всички деловодни документи на предприятието.

 

Става дума за вътрешния документооборот, част от който представлява класифицирана информация, входяща и изходяща кореспонденция с ведомства и институции, част от която също е класифицирана, договори и документи по обществени поръчки, списъци и т.н. на електронни файлове.

Сред откраднатите документи са и плановете и процедури за охрана на обекти на РВД.

След установяване на кражбата информацията е „покрита”, твърдят запознати. За пробива в националната сигурност не са уведомени нито ДАНС, нито МВР. Не е и правен опит за откриване на крадците.

Това, че някой има пълната информация за всички планове и процедури за охрана на обекти на  РВД  не притеснява  ръководството на компанията, което не реагира по никакъв начин. Това, че някой разполага с класифицирана информация, касаеща редица ведомства и институции и може да я използва във всеки момент, за каквото си поиска и по какъвто начин поиска е меко казано скандално. Още по-скандално е пълното бездействие и пасивност на ведомството.

Тази секретна информация може да бъде продадена или изтъргувана на всеки в интернет. Какво ли би станало ако попадне в ръцете на терористични организации и защо кражбата се крие, остава загадка.

 

Очаквайте утре: Как „евтини” радари за РВД излязоха на държавата доста „солено”