Сачева разшири обхвата на работниците, които ще получават по 24 лв. на ден

0
210
Деница Сачева

Всички работодатели, които кандидатстват по мярката „Запази ме“, ще трябва да задържат работниците, за които искат финансиране от държавата

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в заповедта си разшири обхвата на работниците от затворените бизнеси, които могат да получават по 24 лв. на ден компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

Работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври 2020 г., може да поискат средства за служителите си за до 60 дни. Такива са собствениците на барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, на езикови и образователни центрове, на други обучителни центрове и школи, както и на фирми, които организират конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Към тях се добавят и професионалните колежи.

С промените в заповедта на министъра за получаване на средства по мярката „Запази ме“ са включени пуснатите в неплатен отпуск след 27 ноември 2020г. служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо чистене, намиращи се на територията на търговски центрове, включително тип МОЛ. Като допустими за подпомагане още в петък бяха обявени и останалите търговски обекти в моловете с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които ще работят.

За компенсации може да кандидатства и персоналът на частните детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, работещите в музеи, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лв. компенсация за всеки ден в неплатен отпуск. Ако служителят е нает на непълно работно време, средствата се изчисляват пропорционално на записаните в трудовия договор часове. Всички работодатели, които кандидатстват по мярката „Запази ме“, ще трябва да задържат работниците, за които искат финансиране от държавата, толкова време колкото са получавали пари от държавата. Желаещите да ползват компенсации трябва да предоставят на работодателя си писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат средствата.