Щурмът в Капитолия взе жертва – жена загина след стрелба в сградата

0
40
Щурмът срещу сградата на Конгреса във Вашингтон

МВнР посъветва българите във Вашингтон и окръг Колумбия да не излизат навън

Жената, която беше простреляна при безредиците в Капитолия, е починала броени часове след началото на щурма на сградата. Все още не е ясно кой е стрелял по жертвата, съобщава NBC News. Знае се само, че тя е една от привърженичките на Тръмп, влезли в зданието на Конгреса в опит да спрат процедурата по окончателното одобряване на Джо Байдън за победител в президентските избори.

При сблъсъците са ранени още няколко души, включително и един полицай. Те са откарани в болница.

Поне едно взривно устройство е било открито по време на окупацията на сградата на американския Конгрес от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, съобщи Асошиейтед прес.

Силите за сигурност обявиха, че устройството е било обезвредено. Хиляди привърженици на президента окупираха Капитолия и прекъснаха сесията на двете камари на Конгреса, които трябваше да утвърдят избора на демократа Джо Байдън за президент.

Полицейският началник на Вашингтон Робърт Конти заяви, че демонстрантите използвали химически дразнещи средства, за да преодолеят съпротивата на полицията.

Кметът на столицата Мюриъл Баузър определи поведението на привържениците на Тръмп като „срамно, непатриотично и преди всичко незаконно“.

В Капитолия бяха изпратени полицейски сили, части на Националната гвардия, подкрепления от съседните щати, следователи от Департамента по вътрешна сигурност и представители на Сикрет сървис.

Привърженици на Тръмп се събраха на демонстрации пред административни сгради и в други части на САЩ, като на места полицията е извършила превантивни евакуации на персонала.

Около два часа след началото на безредиците в Капитолия във Вашингтон президентът на САЩ Доналд Тръмп направи видеообръщение към привържениците си, които щурмуваха сградите на Конгреса. „Сега трябва да се приберете вкъщи, трябва да има мир“, каза Тръмп. „Не искаме никой да бъде наранен“, добави той.

Във видеото държавният глава повторя твърденията, че изборите са откраднати. „Разбирам болката ви… Имахме избори, които бяха откраднати от нас. Това бяха убедителни избори и всички го знаят, особено другата страна“, заяви Тръмп.

Във връзка с настъпилите безредици във Вашингтон съветваме всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън. Сградите на Конгреса на САЩ на Капитолийския хълм са блокирани от полицията. Това се казва в официално съобщение на българското Министерство на външните работи.

Оттам посочват и телефоните, на които сънародниците ни могат да се свържат с посолството на България в САЩ: +1 202 387 0174; +1 202 387 5770; +1 202 483 1386; +1 202 299 0273.

Министър Екатерина Захариева написа в Twitter, че страната ни осъжда щурма на Капитолия. „Насилието не е решение. Редът трябва да бъде възобновен скоро, за да има плавно предаване на властта в САЩ“, пише още Захариева.