„100-дневната кашлица“ завладява Европа, силно заразна е

0
155
Снимка: pixabay

Случаите бележат скок от 250%

Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест. Тя е известна като „100-дневната кашлица“ и бързо се разпространява в Обединеното кралство. Случаите на бактериалната инфекция бележат скок от 250%. Тя започва със симптоми, наподобяващи настинка. Заболяването може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца, съобщава The ​​Guardian.

Агенцията за здравна сигурност на Острова съобщи, че между юли и ноември е имало 716 съобщени случая на коклюш, бактериална инфекция на белите дробове, което е три пъти повече от същия период на 2022 г.

Д-р Гаятри Амирталингам, заместник-директор на програмите за обществено здравеопазване в агенцията, каза пред The ​​Independent, че броят на инфекциите е намалял по време на пандемията от COVID-19 поради политиките за социално дистанциране и локдауните, но сега отново се покачва.

Коклюш, инфекция на белите дробове и дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussis, някога е била основен убиец на бебета. Ваксина от 50-те години драстично намалява убийственото й въздействие.

„Преди 60-те години на миналия век, когато предполагам, че започнахме с ваксинирането, е имало епидемии на всеки три години“, казва професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian.