ГЕРБ/СДС Стабилна България в сигурна Европа
ГЕРБ/СДС Стабилна България в сигурна Европа
Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ 15 см нов сняг в Пирин над Банско, има опасност от лавини...

15 см нов сняг в Пирин над Банско, има опасност от лавини (ВИДЕО)

0
16
Снимка: pixabay
Решилите да се оправят към планината трябва да внимават за изтичания на огретите от слънцето склонове

 

Около 15 сантиметра е новият сняг в Пирин над Банско, а наветият на места достига до 25-30 сантиметра.

Има висока лавинна опасност в преходния и алпийски пояси, предупреждават в понеделник специалистите от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българската лавинна асоциация), която прави локални наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в България.

Решилите да се оправят към планината трябва да внимават за изтичания на огретите от слънцето склонове. С преминаването на циклона вчера нахлу силен вятър от запад-югозапад със скорост 10-12м/с и пориви до 18-20 м/с, като вследствие на това се наблюдава силно навята снежна покривка по високото на изток-североизточни изложения.

Рязкото затопляне от тази нощ, което се очаква да продължи и през деня, ще помогне за бързото слягане и свързване с основата, но дотогава се изисква внимателно придвижване и избор на маршрут, алармират планинските експерти.

В алпийския пояс се очакват снежни дъски от навят сняг на изток-североизток, както и изтичания от мокър сняг на всички изложения. „Не забравяйте, че най-близката помощ е на поне 2 часа от вас“, предупреждават още от Avalanche Bulgaria./DarikNews