755 секции за вота в чужбина, най-много са в Турция

0
10
избори
Снимка: архив

Българите, които са на почивка извън страната, също могат да гласуват в тях

В 62 държави ще бъдат разкрити общо 755 секции, където българите, живеещи в чужбина ще могат да упражнят гласа си на днешните парламентарни избори.

В 300 секции са предвидени машини, като в 238 ще има по 2 устройства, а 62 – по едно.

Най-много ще са машините и секциите в Турция. Там ще се гласува в 166 секции. Изпратени са над 220 машини, които ще бъдат разположени в 112 секции.

Във Великобритания бяха разкрити 135 секции, в САЩ – 55, в Германия – 117, в Испания – 67, в Гърция – 32, в Италия – 28.

Как се гласува извън страната?

Българите трябва да удостоверят самоличността си пред секционната избирателна комисия с българска лична карта, паспорт, военна карта (ако е военнослужещ) или моряшки паспорт (ако е член на екипаж на кораб). Не се допуска гласуване с шофьорска книжка.

– Избирателни секции извън страната се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство на Република България,

– На места, където са подадени не по-малко от 40 заявления от избиратели за гласуване в определено място

– На местата, в които на произведените в последните 5 години избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели

– По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40.

Окончателният списък със секции в чужбина може да видите тук: https://www.mfa.bg/bg/ns2022-adresi

Ако сте извън България в деня на изборите, но не живеете в чужбина, също може да гласувате. Това е възможно във всяка една секция, необходимо е да предоставите документ за самоличност. Изисква се и попълване на декларация, че няма да гласувате и на друго място, а името ви се дописва ръчно в избирателния списък./“24 часа“