Денков: Войниците на НАТО у нас ще бъдат увеличени четири пъти

0
155
Николай Денков Кадър: Нова нюз

Рискът да бъдат възпламенени Балканите е много сериозен, каза министър-председателят

Войниците на държави от НАТО в България ще бъдат увеличени 4 пъти. Това стана ясно от изказване на премиера Николай Денков на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Според одобрените регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, батальонната бойна група на НАТО в България ще стани бригада, разясни министър-председателят Николай Денков пред български журналисти.

По стандартите на НАТО бойната група е около 1300 войници, а бригадата – около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Денков изрично уточни, че ще има увеличение на войниците, включително и на българското участие.

Премиерът участва в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните, членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

„Украйна има пълна подкрепа да бъде приета като член на НАТО в бъдеще. Трябва да бъдат изпълнени две неща. Условията, които тепърва ще се дефинират от страните членки и всички тези страни да дадат съгласието си. Перспективата е ясна, Украйна ще се присъедини към НАТО“, заяви премиерът.

„Става дума за пълномащабна война. Няма съмнение в това. Колкото до касетъчните бомби, ние не подкрепяме използването им и сме подписали споразумение. За съжаление Русия не само че не е подписала това споразумение, тя използва системно такива бомби и в Сирия, и във войната с Украйна. Няма как да обвиняваме Украйна, че търси решение“, каза още Денков.

Той уточни, че темата за касетъчните бомби не е коментирана във Вилнюс.

„Знаете, че в правилата на НАТО, за да бъде приет нов член, не трябва да има териториални спорове и да се водят военни действия. Очевидно е, че няма как да стане днес, но всички държави казаха, че ще подкрепят Украйна да стане член на алианса, когато това е възможно“, разясни премиерът.

„Армията на Украйна вече доказа, че може да се бие на високо ниво, но има други стъпки, които трябва да се преминат. Трябва интегриране в структурите на НАТО и най-важното, да спрат военните действия“, заяви Денков.

„Познавам докладите на службите и те правилно показват, че има рискове. Рискът да се пренесе войната от Украйна в натовски държави в момента е изключително нисък. Рискът да бъдат възпламенени Западните Балкани се разглежда като много сериозен. Там се вижда силно руско влияние. Опасностите до голяма степен са предизвикани от един и същ източник“, каза още той.

„Рискът да има ескалация трябва да се разглежда сериозно. Съставянето на тези планове, изграждането на бойните сили имат само защитен характер. Никой не се подготвя за бойни действия. България трябва да надгради своите въоръжени сили“, категоричен бе премиерът.

„Това, което мога да кажа, е, че институциите трябва да си говорим като институции. Имаме президент, имаме премиер и всеки трябва да си върши работата. Всяко мое решение е с цел да защити страната от всеки един риск, който се появява около нас“, коментира Денков.

„Първият въпрос е защо президентът Зеленски не се е обадил на Радев? Тези дискусии винаги са двустранни. Ако някой има въпроси защо не е минало през президентството, първо трябва да си отговори на този въпрос“./24 часа